Деца учиха как да предпазят горите от пожари

Как да опазим горите от пожари – това научиха днес децата от Зеленото училище на ОДК в Шумен. Урокът бе проведен от Горските педагози от СИДП и ПП „Шуменско плато“ заедно със служители на ДГС-Шумен и РДГ-Шумен. Заниманието е част от националната кампания на Министерството на земеделието и Изпълнителната агенция по горите „Безотговорността е най-опасната искра“.

Малчуганите разбраха какво предизвиква пожарите в горите и какви действия да предприемат, ако видят запалване в горските територии. Човешката небрежност е водещата причина за възникване на пожар – изхвърляне на незагасена цигара и отпадъци, палене на огън на нерегламентирани места, палене на стърнища. Децата се научиха да разпознават горими и негорими отпадъци, а също и как се гаси огън. За целта от ДГС Шумен бяха осигурили възможност малчуганите да изпробват техническите средства за гасене на пожари – гръбни пръскачки и тупалки. Особено интерес предизвика и противопожарния автомобил на стопанството.

Горските педагози отбелязаха и ползите, които човечеството има от огъня, а служителите на РДГ Шумен подариха на малчуганите игра, в която да упражнят научените нови думи и понятия и да си сглобят свой противопожарен автомобил. Темата за опазването на горите от пожари традиционно присъства в множество занимания, които шуменските горски педагози провеждат през лятото.

TRUD_VERSION_AMP:0//
Публикувано от Труд онлайн

Този уебсайт използва "бисквитки"