Децата раждат нещастни деца

Неинтегрираният електорат се размножава

България е първа в ЕС по брой на деца, които раждат деца. Показва го статистиката на Евростат. България държи това първенство от 2013 г. и не си го дава. Проверките на Държавната агенция за защита на децата (ДАЗД) показват, че броят на бебетата, родени от тинейджърки, е скочил 4 пъти за 4 години - от 836 на 3300. Това е.

Има факти, които не се нуждаят от коментар, освен ако коментарът е нужен, за да се каже на черното бяло.

Първото бебе за 2019 г., родено в 3 ч. и 40 мин. в Пазарджик, се казва Рашко. Майка му Мария е 15 -годишна, татко му е неин връстник, но двамата вече имат и по-голям син. Мария дава интервюта: надява се отличието „бебе на годината“ да струва пари, с които да отгледа Рашко, а да не го дава на чужди, тя и без туй не ходи на училище...

Хубаво, ама въпросното отличие се оказа спорно и бе дадено на друго пеленаче (от Пловдив, май) и съдбата на Рашко остана извън медийното внимание. Телевизиите я загърбиха веднага, понеже темата „Деца раждат деца“ се захранва от нови събития постоянно.

В ръцете на акушерка от Лом проплака Вальо, вторият син на 14-годишната Румяна. Като родила батко му, била на 12. По думите на нейните родители, за да ги дари с първо внуче, била изнасилена. Кръстили го Сарасавати - на героя от индийския сериал  „Малката булка“ - и не го пратили в приют. Изхранвали го с „бране на желязо“. Като порасне вероятно и той ще почне да „бере“ - сиреч, да краде жици и пътни знаци, наследявайки на дядо си занаята.

„В първото раждане Румяна беше прекалено малка и недоразвита, със секцио едва я спасихме. Втория път нормално роди. Това ни е 26-та малка родилка тая година“-казва докторът по Нова тв. Научаваме от него процедурата: „Имаме заповед при майки под 16 г. да се обаждаме на дежурния прокурор директно, а под 18 г. -на закрилата на детето.“

Е, обаждат се. А сетне?

От прокуратурата идва постановление за отказ от дело - с мотив, че оплождането на малолетни в ромската общност е традиция. ДАЗД информира, че 850 ранни съжителства са регистрирани в циганските махали, при което 403 раждания минали благополучно. За неблагополучията в подранилото човешко възпроизводство не се съобщава. Но се забелязва разминаване в данните на социалното министерство, НПО-та и ДАЗД. Колко пъти са родили маловръстните - 3000 ли, 800 ли, или 403? - това остава неясно. Несъответствието не е нещо нередно обаче и не е за заблуждение на Евростат. То е поради неработещия регистър на ражданията. А неработенето на регистрите у нас е в реда на нещата.

На 1-во място сме по смъртност в Европа и се топим с 50 000 души от Коледа до Коледа. Защо не се радваме, че мургавите ни сънароднички се възпроизвеждат тутакси след първия си мензис?

„Че какво радостно има в това?! Нещастни деца раждат нещастни деца!“, избухва Дима Миланова, социална работничка с дълъг стаж. „Нещастници по рождение“- допълва с въздишка съдебен експерт предвид стотиците дела с хлапета-престъпници и жертви.

У нас има 400 осъдени за съжителство с хлапачки. С ефективни присъди за интимни контакти с лица до 14 г. са 24 от тях. А глобите за тия, чиито „съпруги“ не са навършили 16, възлизат на 230 000 лв. с натрупване. Глобите не се събират по подразбиране.

Къдрокосата Виола се е родила преди 2 години от любовта на 15-годишната Роза и 20-годишния Васил. Живее в коптор, седи на кален под, покрит с парцали, в смрад, обаче не изглежда нещастна. И родителите u твърдят, че са щастливи, макар че Васил е осъден да лежи. Той не се смята за престъпник - осъдените като него са стотици. Тя не се смята за нищо - децата-майки като нея са хиляди и при цялата им немотия остават живи. Над 2800 невръстни родители получават помощи: 40 лв за дете, 90 лв. за две и 100 лв. за майчица с чедо под 12 месеца. На тия като Роза се дават ваучери. „С парите си купуваха по-рано пуканки и близалки - обясняват „социалните“. - С ваучерите в магазина им дават бебешки дрешки, лекарства, памперси.“

Който може, нека сметне колко памперси, капки за хрема и бананови каши могат да се купят с 40 лв. - това е трудна задача. А как едно неграмотно дете, родило дете, може да печели, за да не гладуват и двете, ако бащата също е дете или го няма - това е въпрос за 2500 лв. в играта „Стани богат“. Жокер: малограмотността и бедността са първите 2 от 10 фактора, обуславящи престъпността.

Извън теорията: на практика повечето малки майки бягат от родилното без бебето десетина часа след като го родят. 15-годишната Ивка е докарана с полет от Париж, за да роди в Майчин дом тук и денонощие по-късно е върната, където е била - на плац Пигал.

„Циганетата постъпват за раждане без лични карти, лъжат, че родителите им са в странство и сочат грешен адрес, та МВР да не ги намери преди изоставеното бебе да бъде настанено в дом или приемно семейство“, разказва акушерката Ивана. И заключава: „Циганска работа!“

Какво да се прави?

Вицепремиерът Каракачанов представя програма за ромска интеграция. Тя е 12-та от 2000 г. насам, без да броим Декадата на ромското включване и Националната стратегия - 2012 на бившия вицепремиер Цветанов. Те всички си приличат по това, че подбрани ромски фондации участват в създаването и реализацията им. И си купуват коли, къщи и офиси с европарите за десегрегацията на ромските деца. Над 815,5 млн. лв. от бюджета и от външни фондове са похарчени така за 10 г., а ефектът е нулев. Самият вицепремиер Каракачанов го заяви. То и без това е очевидно. Остава да го види и прокуратурата.

 

Малките булки в ромски вариант 

Интегрираните роми са лекари, учители, музиканти, медсестри. Те рядко влизат в новините, с изключение на Азис. Неинтегрираните често ги снимат - каруцари, просяци, крадци и малки булки - неграмотни или недоучили, изнасилени или проституиращи, които раждат още такива. Неинтегрираните са електорат, чиито гласове се продават. Може би и затова те си позволяват да не плащат глоби, ток и данъци. И затова не им се пречи, когато бързат да се размножават, като деца раждат деца, а тия деца раждат още деца - и все такива, за които щастието е дар от бога, а нещастието - даденост от обществото.

TRUD_VERSION_AMP:0//
Публикувано от Анна Заркова

Този уебсайт използва "бисквитки"