Джаки Кенеди отмъква Аристотел Онасис от сестра си

Съпернички за цял живот

Лий Радзивил прави първата дама на САЩ модна икона, но остава в сянката ѝ

Наричат полско-британската княгиня „Ваше кралско височество“

Каролайн „Лий“ Радзивил, родена с фамилията Бувие, е по-малката сестра на Жаклин (Джаки) Кенеди Онасис. За нея по-рядко се говори, защото през целия си живот остава в сянката на прочутата си роднина, макар да е една от най-изтъкнатите светски личности на ХХ век.

Лий е не по-малко красива, умна, изтънчена, обича разточителния начин на живот, а по отношение на стила и усета за мода дори превъзхожда кака си. В живота също постига много – докато Джаки се омъжва за обещаващия сенатор, по-късно президент Джон Кенеди и става първа дама на САЩ, Лий по силата на втория си брак с принца от полски произход Станислав Радзивил влиза в средите на британската аристокрация, живее на метри от Бъкингамския дворец и я наричат „Ваше кралско височество“.

Лий Радзивил

През 2013 г. The Guardian включва Лий Радзивил в списъка си с 50 модни икони, които са били такива в продължение на 50 години! И не на последно място – Лий надживява Джаки с 25 години и умира през 2019-а на 85 в Ню Йорк. Така и никой не разбира, че е била болна от алцхаймер, защото до последно посещава модни ревюта на любимите си марки. 

Подценявана от малка

През целия си живот двете сестри Бувие се съревновават. Според някои конкуренцията и дори завистта между тях са жестоки, според други те си остават близки приятелки, въпреки че пътищата им на любовния фронт на два пъти се пресичат.

Още като дете Джаки е по-успешна в училище, на конни състезания, любимка е на всички. Смятат я за по-хубава и за девойка, която умее да се държи в обществото. Майката често критикува по-малката с четири години Лий и я сравнява със сестра ѝ. Бащата, боксов брокер, подкрепя дъщеря си, но той рано се пропива и е прогонен от къщи. Лий също се опитва да избяга, но не стига далече. След това тя и сестра ѝ са подложени на строг родителски контрол. Отгоре на всичко дядо им по майчина линия, който ненавижда баща им, ги лишава от наследство.

Единственият начин да получат свободата си в онези години, е да се омъжат, и то за заможен съпруг. Лий го прави първа, когато е само на 20. Тя сключва брак с Майкъл Кенфийлд, син на крупен американски издател. С него водят безгрижен и охолен живот, докато той не се пристрастява към алкохола.

Бракът върви към провал, когато Лий среща Станислав Радзивил, потомък на полско-белоруски княжески род, който става неин втори съпруг. Той е с 19 години по-възрастен. Когато се запознават, Стас също е в развод – с втората си жена.

Станислав Радзивил дава благородническа титла на Каролайн.

На 19 март 1959 г. двамата сключват брак. Радзивил дава на жена си звучно фамилно име (което остава с нея до края на живота ѝ, въпреки че тя има още един брак и последвал развод), княжеска титла, билет за висшето общество на Великобритания и неограничен бюджет. Новият живот толкова се харесва на Каролайн, че тя напълно пренебрегва постоянните изневери на съпруга си.

През 1961 г. Джаки става първа дама на САЩ. Със сестра си, която живее в Лондон, говорят всеки ден по телефона. Лий съветва Жаклин как да се облече за един или друг случай. Половината от парите, които княгинята харчи, отиват за дрехи и аксесоари, които заминават за Щатите заедно с инструкции към Джаки кое и как да съчетае. Така тоалети на нашумели европейски дизайнери стигат до Белия дом. С право може да се каже, че прочутият стил на Жаклин Кенеди всъщност се дължи на сестра ѝ.

Двете семейства – президентското и княжеското – са много близки. Често си гостуват, прекарват заедно големите празници заедно с децата. Говори се дори, че Каролайн преспива с Джон Кенеди, което сестра ѝ не ѝ прощава до края на живота си. Така поне твърди писателят Гор Видал, който е доведен брат на двете сестри Бувие.

Като гръцка трагедия

Лий не се задоволява само със статута на светска дама. Тя се опитва да пише роман, да се снима в киното, да рисува, но не ѝ се получава. Единственото, което ѝ се удава, е интериорният дизайн. С него тя се занимава, след като бракът ѝ с полския аристократ се разпада заради многобройните му изневери. Още преди нещата да са приключили окончателно, Лий се оглежда за нов богат мъж.

Това се оказва гръцкият корабен магнат Аристотел Онасис, същият, който няколко години по-късно ще се ожени за овдовялата ѝ сестра. Каролайн се впуска в приключение с него, въпреки че все още е омъжена, а той има роман с певицата Мария Калас. Лий е тази, която кани Джаки на яхтата на милиардера, за да се разтуши след смъртта на мъжа си през 1963 г. В края на краищата милиардерът избира по-голямата сестра и се жени за нея през 1968 г., а Лий се развежда с княза през 1974 г.

Свободна, богата и известна

През следващите 14 години Каролайн има множество връзки с известни мъже. Тя е авторитетна светска дама, близка е с артистичните кръгове на Труман Капоти, Анди Уорхол и Рудолф Нуреев. Има много приятели сред дизайнерите. Близка е както с известни модисти от миналия век (Ив Сен Лоран и Олег Касини), така и с модерните Джамбатиста Вали, Марк Джейкъбс и много други. Специална е връзката й с Джорджо Армани. С него Каролайн работи повече от 10 години след развода с втория си съпруг и го прави не заради месечната заплата, а защото ѝ харесва. В началото на 80-те години италианската марка току-що е навлязла на американския пазар. Като ръководител на пиар отдела в Америка Лий организира събития, запознава дизайнера с правилните хора и богати клиенти и облича звезди за важни случаи.

Вече в зряла възраст (на 55 години) Каролайн се омъжва трети път – за американския режисьор и хореограф Хърбърт Рос. С него са женени 13 години, но се разделят много по-рано. Той така и не успява да прежали покойната си съпруга, балерината Нора Кей. След развода Лий връща фамилното си име Радзивил. От третия брак, както и от първия, тя няма деца. Синът ѝ Антъни и дъщерята Ан са от втория – със Стас.

Дали двете сестри Бувие са си простили, не е известно. Факт е, че когато получилата част от наследството на Онасис Джаки умира през 1994 г., оставя на племенниците си само по 500 хиляди долара.

TRUD_VERSION_AMP:2//
Публикувано от Славяна Манолова

Този уебсайт използва "бисквитки"