След три часа среща при Доган: Да се възстанови нормалността

Връщане назад няма и ДПС трябва да се върне в своя нормален вид и своята автентичност. Около тази теза са се обединили 17- те депутати от ДПС на срещата с Доган.

Близо три часа продължиха разговорите между почетния председател на ДПС Ахмед Доган с депутатите, които дойдоха в лятната му резиденция в парк "Росенец", на брега на морето. Да се възстанови нормалносттта, това е било основнтото, което са решили присъстващите на наречената вече от мнозина "помирителна среща".

"Това не може да продължава така и няма да продължава. Връщане назад няма", каза Джевдет Чакъров.  Той коментира, че депутатите обсъдили ситуацията и стигнали до извода, че правителство трябва да има, но в същото време ДПС били готови и за избори. Пред журналистите Чакъров изрази положителното си отношение към Росен Желязков и някои от министрите в проекто кабинета. - "Проведохме задълбочено заседание с нашия почетен председател д-р Ахмед Доган. Обсъди се политическата ситуация в страната. Естествено обсъди се и ситуацията въте в нашата политическа сила и в парламентарната ни група. 
Видно е, че ситуацията има своите измерения с оглед на натрупаното напрежение. Това, което обсъдихме е, че ДПС не функционира в нормалния си вид и съдържание. Необходимо е да се върне към нормалността по отношение на функционирането. Имаме предвид автентичното ДПС - с функциониране на колективните органи, диалог, визия, обсъждане на решения, които произтичат от колективните органи, съобразно нормите в нашия устав. Решението на всички колеги е, че връщане назад няма. Трябва да възстановим нормалността. Очаквайте съвсем скоро позиция на нашия почетен председател Ахмед Доган. 
Нееднократно сме казвали, че колективните органи не функционират. Няма обсъждания, няма вземане на решения. По този начин не може да се продължава. Ние вярваме в потенциала на ДПС, на всички структури. Очакваме позитивни стъпки и решения, от хората, които са ни подкрепяли в страната, и в Турция и в Европа. Освен това трябва да подходим отговорно и от гледна точка на това, което е Движението за права и свободи и за нашата страна. Осъзнаваме нашите отговорности. Трябва да има стабилност в страната. Трябва да се положат всички усилия за съставяне на правителство. Ако не съумеем естествено ще се отиде на избори. Но това не е решение. Обсъдихме нашата отговорност и ролята, която трябва да има ДПС.
Тук са хората, които са взели решение и днес всички с гордост посочиха, че това, което препоръча и предложи съобразно правомощията, които има почетният председател в устава, всички се съобразихме. Това беше правилното. Аз казах – наистина една добра кандидатура в лицето на г-н Росен Желязков. Тук трябва да кажем, че имаше добри кандидатури за министри, които са компетентни в управлението на страната. 
Виждаме какво се случва с Плана за възстановяване и устойчивост. Виждаме какво става с европейските програми. Виждаме, че геополитическата ситуация е сложна. Всичко това изисква  адекватни решения и подходи. Имаме какво да направим. България има потенциал, които трябва да бъде разгърнат", заяви Джевдет Чакъров.

На срещата присъстваха изключеният от парламентарната група на движението Рамадан Аталай, който дойде първи в сараите, съпредседателят на партията Джевдет Чакъров и останалите депутати, които гласуваха против проектокабинета на ГЕРБ- СДС.  Точно те подписаха отворено писмо, с което изразиха подкрепата си към Ахмед Доган. Утре - в неделя обаче, се говори и за втора среща на Доган- този път с депутатите, подкрепили проектокабинета, говори се , че ще дойде и Делян Пеевски. Според други източници обаче такава среща нямало да се състои.

TRUD_VERSION_AMP:5//
Публикувано от Мария Кехайова, кореспондент на "Труд" в Бургас

Този уебсайт използва "бисквитки"