Джевдет Чакъров: Очаквам още депутати да напуснат ДПС

Има проблем в ДПС. Очевидно с обръщението си вчера д-р Доган обяснява, че са нарушени основните принципи на функциониране на партията ни. Използва и думата "преврат". Ситуацията е напрегната.

Това каза пред БНТ председателят на ДПС Джевдет Чакъров.

На въпрос защо при свикването на заседание на ПГ на ДПС някои от депутатите бойкотират заседанието и отиват в моля, Чакъров коментира:

"Тук става отново въпрос как се свикват тези заседания. ДПС има утвърдени традиции в работата си, и винаги колективното начало и колективните органи са функционирали. Там всеки знае своите правомощия, задължения и функции. Те се определят от ръководните органи на партията. В случая става въпрос за еднолично и авторитарно управление, насочено срещу работата на партията. Заседанието на ПГ се проведе без дневен ред. Впоследствие ми се каза, че ще има заседание, не съм участвал по никакъв начин в процеса на насрочване на заседанието, на взимане на решения в него", каза Чакъров.

Имаше и има напрежение, което се натрупа. С всичките си действия сме се опитвали да спазваме демократичните принципи. Има много пропуски при формирането на сегашната ПГ, но има най-вече грубо и драстично нарушение на Устава на партията ни, уточни председателят.

Този акт на изключването на хора от ПГ е абсолютно нелегитимен, защото не е съобразен с Устава ни - това решение просто показва как авторитарно се управлява партията ни, без спазването на каквито и да е демократични принципи. Не е проведена дори дискусия за изключването, а напротив - един колега днес е получил сърдечни проблеми и е закаран в болница. Именно Доган затова казва да се преодолее страха, за да започне партията да функционира. Получаваме изключително сериозна подкрепа от членовете ни и от структурите ни, Доган е в прекрасна форма и следи ситуацията в страната, каза още Чакъров.

В политическата история до днес няма случай на председател на партия, изключен от собствената си парламентарна група. Днес още двама колеги, които се бориха в "другата група", един по един напуснаха. Очаква се още от тях да напуснат, каза още Чакъров.

"Категорично никъде, никога и пред никого не съм упражнявал натиск. Аз съм лекар, хуманист, и не е в природата ми да работя с натиск и заплахи. Има други, които прилагат такива подходи, но това не е моя начин, никога няма и да имам такъв подход", завърши председателят. 

TRUD_VERSION_AMP:0//
Публикувано от Труд онлайн

Този уебсайт използва "бисквитки"