Джеймс О’Брайън: Новото правителство в Северна Македония трябва да се придържа към Преспанското споразумение между Атина и Скопие

Съединените щати работят, за да гарантират, че новото правителство в Северна Македония се придържа към Преспанското споразумение между Атина и Скопие, каза Джеймс О’Брайън, помощник-държавен секретар на САЩ по европейските и евразийските въпроси, съобщава електронното издание на в. Kathimerini.

Говорейки за перспективите за присъединяване на Северна Македония към ЕС по време на изслушване на комисията по външни отношения на Сената относно бъдещето на Европа във вторник, О’Брайън каза, че взаимодействието между законодателите на САЩ и лидерите на балканската страна е от решаващо значение за поддържането на Северна Македония ангажирана със сделката.

„Северна Македония пострада поради разногласия с нейните съседи, което постоянно променя изискванията за присъединяване за нея“, каза О’Брайън.

„Част от нашата дипломатична работа е да подготвим път, така че Северна Македония да поддържа споразумението, което има с Гърция“, каза той, добавяйки, че целта на Вашингтон е да гарантира, че „Гърция става приятел на пътя напред на Северна Македония, а не критик.”

 „Същото е и с Албания“, добави той.

Новото ръководство в Скопие многократно наруши аспекти на споразумението за името от 2018 г., което предизвика предупреждения от страна на Атина относно перспективите на страната за членство в ЕС.

TRUD_VERSION_AMP:1//
Публикувано от Труд онлайн

Този уебсайт използва "бисквитки"