Джейхан Ибрямов: Доган ми каза, че по-нататък ще убием Момчето - Пеевски (обзор)

По делото излизат данни за купуване на гласове и приготовление за убийство

Окончателно: Постоянен арест за политика, хванат със 100 000 лева 

Използвали 5 вида СРС

“Ахмед Доган ми каза, че няма да е все така, по-нататък ще убием Момчето, има предвид Делян Пеевски. Вероятно ще го застрелят, като ми показа с пръсти формата на пистолет, но само да намерим парите за това”. Това казал независимият депутат Джейхан Ибрямов на свидетеля Мирослав Тодоров, който му предава подкупа от 100 000 лева. Думите му се чували от Специално разузнавателно средство (СРС), използвано при разследването.

Както писа “Труд news”, Ибрямов бе задържан на 2 октомври за искане и получаване на подкуп. Той бе обвинен за търговия с влияние, след като от ЦИК бе свален имунитетът му като кандидат депутат, а този на депутат - от председателя на парламента Рая Назарян. Софийският градски съд му наложи постоянен арест, а защитата обжалва и днес мярката се гледа и от Софийския апелативен съд. Там по настояване на прокуратурата заседанието премина при открити врати и приключи с решението Ибрямов да остане “под стража”.

В залата стана ясно, че при разследването са били използвани 5 вида СРС, разрешени от зам.-председател на Софийския градски съд. Въпреки твърденията на адвокатите на Ибрямов, че тези способи са прилагани спрямо лице с имунитет и са незаконни, магистратите бяха категорични, че и без тях има достатъчно доказателства, подкрепящи обвинението за търговия с влияние. Освен това след промени в законодателството от 2006 г. разследванията и съответно СРС се прилагат не срещу конкретни хора, а за дадени престъпления. По делото срещу Ибрямов има данни и за приготовления на убийство на Пеевски, и за търговия с гласове, тъй като е казвал на Тодоров, че циганите в избирателния му район в Шумен чакат да получат тези 100 000 лева. Но дали срещу политика ще бъдат повдигнати и такива обвинения - това ще решава наблюдаващият прокурор.

Биршен Ибрямова - съпругата на депутата, която също бе в залата на съда, обяви, че прекратява гладната стачка, защото вижда, че няма смисъл от нея. Тя продължава да твърди, че мъжът є е жертва на машинации, а основните доводи срещу него били от рода на “една жена ми каза”.

TRUD_VERSION_AMP:0//
Публикувано от Труд news

Този уебсайт използва "бисквитки"