Джил Байдън е единствената, която може да накара Джо Байдън да се откаже от надпреварата за Белия дом: Ето защо няма да го направи

Ако някой може да убеди президента Джо Байдън грациозно да напусне надпреварата за втори мандат в Белия дом, това е съпругата му от 47 години. Но за разтревожените демократи, които се надяват Джил Байдън да се намеси... не задържайте дъха си.

Джо Байдън е политик от пет десетилетия. Джил Байдън е до него почти през цялото време. И откакто майка му Катрин „Джийн“ Финеган Байдън почина през 2010 г., тя е матриархът на разрасналото се семейство Байдън.

Не е имало по-сплотено първо семейство след семейство Кенеди. Сред тях са първата дама Валери Байдън Оуенс, 78-годишна, по-малката сестра на президента и негов дългогодишен политически съветник, която ръководи няколко от неговите кампании за Сената и президента, както и синът му Хънтър. Те са триумвиратът на вземащите решения в семейство Байдън.

Но именно Джил е най-големият и верен защитник на съпруга си. Като човек, който е изучавал първите дами, изобщо не бях изненадана, че тя беше най-гласният му поддръжник в дните след катастрофалния дебат на президента. Основното й послание? И това ще отмине.

„Джо не е просто правилният човек за работата. Той е единственият човек за тази работа“, заяви тя на събитие за набиране на средства в Лонг Айлънд в събота, два дни след катастрофалното представяне на Байдън в дебата, което изложи на опасност кандидатурата му за преизбиране. Тя беше по-конкретна на събитие за набиране на средства за LGBTQ в нюйоркския Национален монумент Стоунуол, когато призна очевидното, защото, както каза на тълпата, „Знам, че това е в съзнанието ви“.

„Както Джо каза по-рано днес, той не е млад мъж“, каза тя. „И знаете ли, след снощния дебат той каза: „Знаеш ли, Джил, не знам какво се случи. Не се чувствах толкова добре.“ А аз казах: „Виж, Джо, няма да позволим 90 минути да определят четирите години, през които си бил президент.“

Всеки президент остарява драстично на поста си. Дори младият Барак Обама си тръгна със сива коса. Тежестта на отговорността на президентството би трябвало да има някакъв ефект. Байдън ще навърши 82 през ноември и ако бъде преизбран, ще бъде на 86 в края на втория си мандат. Джил толкова защитава съпруга си, че мисля, че единственото нещо, което би я накарало да му каже да се махне, е ако наистина смяташе, че работата сериозно вреди на здравето му.

Освен ако случаят не е такъв, тя има толкова залог в играта, колкото и съпругът й. Джил Байдън смята, че няма друг, който да победи бившия президент Доналд Тръмп, който представлява сериозна заплаха за демокрацията. Мелания Тръмп не се вижда никъде, докато съпругът й води кампания за републиканската президентска номинация. Джил, напротив, тича из страната в рокля, украсена с надпис „Гласувайте“.

Джил прилича повече на други първи дами, отколкото на предшественичката си. Тя е най-силният му активист и, подобно на Нанси Рейгън, е най-яростният защитник на съпруга си. Но за разлика от Нанси Рейгън, която действаше предимно зад кулисите, тя не се притеснява да позволи на хората да видят колко силна може да бъде.

През 2020 г. видяхме Джил Байдън, обградена от старшия съветник на кампанията на Байдън Симоне Сандърс, да се промъква между съпруга си и двама протестиращи, които тичаха към него на митинг в Лос Анджелис. Сандърс всъщност обгърна една от жените.

„Добре сме“, каза Джил, след като протестиращите бяха отведени, пляскайки, сякаш нищо не се е случило. „Ние сме добре.“ С други думи, шоуто трябва да продължи.

Месец по-рано, на митинг в Ню Хемпшир, тя вървеше спокойно към мъж, който крещеше на съпруга й и се приближаваше до катедрата, където той говореше. Тя сложи ръце на раменете му, обърна го и го пренасочи далеч от сцената. Тя се усмихна, докато се връщаше към мястото си. Когато репортерите я попитаха за инцидента, тя се засмя и каза: „Аз съм добро момиче от Фили“ - с което вероятно имаше предвид, че е твърда като нокти.

Зад кулисите се проявява нейната Нанси Рейгън. След като президентът се изказа погрешно по време на продължила близо два часа пресконференция през януари 2022 г., Джил попита своите съветници: „Защо никой не спря това?“

Джил Байдън ще бъде последният човек, който ще каже на съпруга си да се махне, въпреки че представянето му в дебата само потвърди най-лошите страхове на демократите. Анкета на CBS News/YouGov, публикувана в неделя, показа, че 72% от регистрираните избиратели не смятат, че Байдън се справя със задачата, спрямо 65% по-рано този месец.

Точно както при пресконференцията през 2022 г., според съобщенията, семейството на Байдън обвини съветниците на кампанията за дебата, като дори предложи той да уволни някои от тях, защото не са го подготвили добре. Сътрудници казват, че той е бил болен и прекалено подготвен, но в крайна сметка президентът е единственият отговорен.

Д-р Байдън е и на корицата на августовския брой на Vogue. В придружаващата статия тя казва на репортера с какво се гордее всяка първа дама - с изключение, предполага се, на Мелания Тръмп. Те са посредниците между своите съпрузи и американския народ.

„Започвам да подозирам, че Джил Байдън не иска да говори за чувствата си. По-малко от самозащита, отколкото от убеденост, че в този момент, в този контекст, нейните чувства не са най-важното“, пише Мая Сингър във Vogue. „Същността е в американския народ. Тя бързо завърта камерата наоколо, сякаш искаше да каже - не ме гледай, вижте какво виждам."

Това, което тя вижда, е страна, която не може да рискува още четири години с Тръмп на чел

Джил Байдън не е аномалия. Първите дами често са много по-замесени в машинациите на президентството на съпруга си, отколкото повечето хора осъзнават. И не само Хилари Клинтън и Нанси Рейгън. Когато интервюирах Розалин Картър през 2015 г., тя все още беше огорчена от загубата на съпруга си от Роналд Рейгън. Близо 40 години по-късно клеймото на еднократния президентски мандат беше останало с нея.

Когато десетилетия след напускането на Вашингтон я попитаха какво й липсва най-много от живота в Белия дом, тя отговори: „Липсва ми Джими в Овалния кабинет да се грижи за страната ни. Никога не съм се чувствала толкова сигурена, колкото когато той беше там."

Дори години по-късно, в интервю от 1999 г. за New York Times, Розалин каза: „Най-голямото ми съжаление в живота беше, че Джими беше победен.“

Бети Форд почувства същата жилка на поражение, след като съпругът й загуби от Картър през 1976 г.

Президентът Картър, разбира се, в крайна сметка имаше най-дългата кариера след Белия дом от всеки президент - и Розалин беше решаваща част от неговия успех. Джо Байдън обаче няма десетилетия пред себе си, за да води процъфтяваща постпрезидентска кариера.

Лейди Бърд Джонсън си спечели прякора „Госпожа вицепрезидент” сред пътуващата преса, когато вицепрезидентският пост беше вакантен и преди съпругът й да назначи Хюбърт Хъмфри, американски сенатор от Минесота, на тази позиция. Тя дори оценяваше речите на съпруга си.

През май 1964 г., няколко месеца след убийството на президента Джон Ф. Кенеди, Лейди Бърд написа бележка от девет страници до съпруга си, в която обмисля политическото му бъдеще. Войната във Виетнам бушуваше, а той се нуждаеше от нейната помощ като негов най-близък и най-верен съветник.

Лейди Бърд състави съобщение, завършвайки бележката, като предложи четири години в бъдещето - през февруари или март 1968 г. - той да каже на страната, „че не си кандидат за преизбиране“. Разбира се, той послуша съвета й.

Байдън е в много различна позиция, изправяйки се срещу осъден престъпник. Джил Байдън няма да предложи той да се откаже и евентуално – поне в нейното съзнание – да предаде президентството на Тръмп.

Кейт Андерсен Брауър е автор на „Първите жени: Изяществото и силата на съвременните първи дами на Америка“ и „Резиденцията: В частния свят на Белия дом“. Мненията, изразени в този коментар, са нейни собствени.

TRUD_VERSION_AMP:1//
Публикувано от Кейт Андерсен Брауър, CNN

Този уебсайт използва "бисквитки"