Джинджифил срещу болки в гърлото

При болки в гърлото и хрема джинджифилът може да се окаже много полезен. Макар че широката му употреба е най-вече в качеството му на подправка, той има и лечебни свойства.

Използва се при главоболие и мигрена, но спомага и за облекчаване на настинки и регулиране на кръвното налягане. Коренището на растението или вертикалната част на корена се консумира най-често.

В корена на джинджифила се съдържат 14 основни биоактивни вещества. Освен това общото съдържание на феноли в джинджифила е 157 мг/100 грама коренище, а флавоноиди - 5,54-11,4 мг/грам сухо тегло, или 2 пъти повече в сравнение с чесън, лук, папая, черен чай, добавя специалистът по храните.

Джинджифилът се използва най-често през есента и зимата, защото е доказано, че подсилва имунитета чрез потискане на синтеза на простагландини и левкотриени, както и чрез потискане на 5-липоксигеназа.

Изключително полезна е употребата на джинджифил в комбинация с мед, някои добавят и лимон.

TRUD_VERSION_AMP:0//
Публикувано от Труд онлайн

Този уебсайт използва "бисквитки"