Джо Байдън се намеси на изборите в Молдова

Опозицията заподозря фалшификация на вота

В страната имало силни проруски настроения

САЩ, ЕС и НАТО изпратили съветници и наблюдатели

Администрацията на Джо Байдън налива огромни ресурси “за противодействие на руската намеса на президентските избори в Молдова”, тъй като Москва опитва да повлияе на бъдещето на европейската страна, която граничи с Украйна, пише списание “Политико”.

Според изданието Молдова била жертва на дезинформация, кибератаки и свързани с Русия кампании за влияние през месеците преди изборите в неделя, на които гражданите в източноевропейската страна гласуваха за президент, както и на референдум за членство в ЕС.

В отговор САЩ, ЕС и НАТО изпратили съветници и споделили информация за заплахите, както и съвети за постигане на изход, неблагоприятен за руския президент Владимир Путин.

Американски служители и законодатели казват, че изборите в Молдова служат като напомняне, че Русия работи активно за влияние върху гласовете в чужбина по начини, които могат да подкопаят глобалните съюзи, посочва “Политико”.

“Руските злонамерени актьори не се задоволяват с изборите в САЩ - опитват се да оформят резултатите от изборите на ключови партньори на Вашингтон, използвайки много от същите техники и тактики”, цитиран е председателят на разузнаването в Сената Марк Уорнър.

Освен че избира президент, страната, в която има силни проруски настроения, решава на референдум дали членството в ЕС да бъде записано като стратегическа цел в конституцията. За да бъде валидно допитването трябва да са гласували най-малко 33% от избирателите.

Подкрепащата политиките на САЩ и Брюксел президентка Мая Санду се е кандидатирала за втори мандат. Именно тя инициира референдума за европейската ориентация на бившата съветска република. Петдесет и две годишната Санду е смятана за изявен фаворит - според последните проучвания нейният рейтинг е около 36 процента. Кандидатите са общо 11, като сред тях има някои, които се застъпват за силни икономически връзки с Русия, посочва ДПА.

Пред избирателните урни са призовани и хиляди молдовци, които живеят в чужбина, както и тези, които живеят в отцепилата се и контролирана от Русия Приднестровска република. Това обаче днес стана повод за критики и обвинения в корупция от страна на опозицията.

“Президентката на Молдова Мая Санду и нейната управляваща партия “Действие и солидарност” извършват чудовищни нарушения, като фалшифицират президентските избори и референдума за ЕС, организиран от тях”, заяви пред ТАСС бившият президент и лидер на социалистите Игор Додон, коментирайки опашките от избиратели пред двете избирателни секции в Москва, отворени за 400 хиляди молдовски граждани, живеещи в Русия.

Партията на социалистите, която подкрепи кандидата за президент Александру Стояногло, се застъпва за балансирани отношения с Русия и западните страни, посочва бившият президент.

“Има безпрецедентен процес на изборна фалшификация с прякото участие на ЦИК под ръководството на управляващите. Представители на опонентите на Мая Санду не се допускат до избирателните секции”, коментира кандидатът за президент и бивш премиер Йон Кику. Той заплаши, че опозицията няма да признае резултатите от изборите и референдума за присъединяване към ЕС, ако наблюдатели не бъдат допуснати до секциите.

TRUD_VERSION_AMP:0//
Публикувано от Труд news

Този уебсайт използва "бисквитки"