Джон Малкович в София: Социалните мрежи са като Щази

Големият актьор гостува в Народния театър

Звездата се срещна с български медии

 

Много харесвам града София

Работил съм с чудесни български актьори

От 30 години играя с Ингеборга Дапкунайте

Големият Джон Малкович доказа и на българска земя, че е една от малкото световни звезди, способни на критично мислене и собствено мнение извън клетката на политическата коректност. На първата си среща с български медии в Народния театър, легендарният актьор критикува “наративите, които ни се представят от медиите” и сравни социалните мрежи с тоталитарните тайни служби на ГДР Щази.

“Необходим ни е кураж, за да поставяме под въпрос наративите, които ни се спускат през медиите и социалните мрежи. А социалните мрежи проникват навсякъде в живота ни. Вчера, например, се разходих в София, но се оказа, че не съм се разхождал сам. Не виждам особена разлика между социалните мрежи и Щази. Трябва много внимателно и критично да подхождаме към съдържанието, което идва от тях”, каза Малкович, който ще излезе на сцената на Народния театър на 16,17 и 18 февруари, заедно с литовската звезда Ингеборга Дапкунайте, в спектакъла “В самотата на памуковите полета”.

Актьорът на среща с български медии

“Бил съм София и много харесвам този град. Но нямам много време да разглеждам страната извън столицата. Работя много. Работил съм и с чудесни български актьори. Не мисля, че ще направим нещо, което и те не могат да направят. С Ингеборга Дапкунайте играя от 30 години и двамата подходихме много сериозно към пиесата “В самотата на памуковите полета”. Това е спектакъл за забранените желания, онези, които трудно може да се изразят и изговорят. Много труден и тежък текст. Играл съм в стотици театри по целия свят - от Сантяго де Чиле, през Сеул и Истанбул, до Бъркли, Калифорния. А сега и в София”, каза Малкович на българска земя.

По отношение на принципите, които никога не би прекрачил за роля, големият майстор отговори: “Има някои ситуационни принципи, които спазвам винаги при определени обстоятелства. Но има и един основен принцип: когато завесата се вдигне, аз се раздавам напълно”. Неговата партньорка на сцената Ингеборга Дапкунайте допълни отговора със своята перспектива: “Следвам инстинкта си и благодарение на него успявам да остана чиста”.

Джон Малкович сподели, бил изиграл всякакъв образ, но с едно типично в негов стил уточнение: “Стига да съм жив!”. Малкович адресира и въпроса за своя толкова запомнящ се глас: “Независимо дали ми харесва или не, това е моят глас. Не съм от актьорите, които си преправят звученето, не принадлежа към изпълнителите, които правят така наречените “смешни гласове”. Ще цитирам един анимационен герой Попай Моряка - “Аз съм този, който съм”. Това беше и намигваща препратка към прочутия филм “Да бъдеш Джон Малкович”, в който актьорът играе версия на себе си. Утре вечер този толкова интересен и познат по целия свят актьор излиза за пръв път на сцена пред българската публика.

Представление на “Дяволска комедия” с Виенската филхармония

Звездата може да се върне в България през лятото

Подариха му специална мартеница

Мартеница, специално изработена за Малкович 

Много е вероятно Джон Малкович да се завърне в страната ни през лятото. Този път с представление на Виенската филхармония. Идеята е то да бъде представено в рамките на Варненско лято 2023. Това обяви самият той в интервю за новата онлайн платформа за култура Artportal.news.

Постановката е “Дяволска комедия - Самопризнанията на един убиец”. В интервюто Малкович разказва за пръв път и за приятелството си с Ясен Пеянков - един от най-успелите български актьори в САЩ, който е част и от трупата на Steppenwolf.

Актьорът говори и за срещата си с друг българин - Самуел Финци, с когото наскоро си партнираха във филма “Сенека”. Самият Финци предстои да гостува съвсем скоро отново на сцената на Народен театър “Иван Вазов” с постановката “Един кон влязъл в бар” - копродукция на Дойчес театър (Берлин), Залцбургски фестивал и Бургтеатър (Виена).

Малкович разказа и за предстоящото откриване на изложба фонографии, в които той е модел и “играе” исторически персонажи, дело на световноизвестния фотограф Сандро Милър, която също гостува в София от 17 февруари в “Квадрат 500”.

В София Малкович получи и специално изработена за него традиционна мартеница. Тя представлява етнографски венец от вълна, изработен на ръка върху който са инкрустирани различни символи от българския бит и култура - хлопка, пендар, житни зърна, гайдар.

TRUD_VERSION_AMP:2//
Публикувано от Труд News

Този уебсайт използва "бисквитки"