Джордж Сорос: ЕС е в екзистенциална криза

На фона на засилващите се в последно време притеснения около бъдещите управления на Италия и Испания, които причиниха сериозни трусове на европейските дългови и фондови пазари във вторник, Джордж Сорос сякаш подсили негативната настройка на инвеститорите.

Известният 87-годишен милиардер-инвеститор, който стана известен с "ограбването" на Английската централна банка през 1992 година, когато заложи огромна по размер сума срещу британската лира, направи доста мрачна оценка на ЕС по време на своя реч в Париж пред Европейския съвет за външни отношения, предаде БНР.

"Европейският съюз е в екзистенциална криза. Всичко, което може да се обърка, се обърка", посочи той.

ЕС изглежда "загуби своята посока" след глобалната финансова криза през 2008 година, допълни Сорос. Според него европейските властимащи в Брюксел приеха програма за фискални ограничения, която доведе до криза с еврото и трансформира еврозоната във връзка между кредитори и длъжници, "която връзка не е нито доброволна, нито равнопоставена".

"Единият европейски блок също така понесе удар и от кризата с бежанците през 2015 година, с която властите така и не успяха да се справят, както и от неотдавнашното оттегляне на американския президент Доналд Тръмп от международната ядрена сделка с Иран", допълни Джордж Сорос. Той също така смята, че европейските популистки политици са използвали народното негодувание, "като сега Италия е изправена пред избори в центъра на истински политически хаос".

"Силата на щатския долар пък вече предизвиква необмислен и прибързан масивен отлив на капитали от развиващите се пазари, Това, както и фактът, че ЕС е изправен пред екзистенциална криза, представлява доста добра рецепта за нова глобална финансова криза", предупреди Сорос.

Известният инвеститор-милиардер предложи и някои възможни решения. "Европа трябва да направи нещо драстично, за да се измъкне. Трябва самата тя да се преосмисли", посочи той, изразявайки своето одобрение за френския президент Еманюел Макрон.

TRUD_VERSION_AMP:0//
Публикувано от Труд онлайн

Този уебсайт използва "бисквитки"