Джорджо Армани - Крал на елегантността

Джорджо Армани, наричан последният моден крал, днес навършва 90 години и по всичко личи, че няма никакво намерение да се оттегля от модния подиум, където безпогрешно диктува тенденциите вече повече от половин век. Този сезон маестрото на италианския стил лично представи колекциите си на седмиците на модата в Милано и Париж, където беше най-очакваната и аплодирана личност. Днес той е най-скъпо платеният стилист в света, състоянието му се оценява на над 12 милиарда долара.

Верен на своя стил, 90-годишният италианец е един от последните живи велики дизайнери от поколението на Лагерфелд, Живанши, Ив Сен Лоран и Пиер Карден. Джорджо Армани десетилетия наред е синоним на класа, изтънчен вкус и елегантност и е трудно да си представим светът на модата такъв, какъвто е сега, без неговия неизмерим принос. Джорджо Армани е олицетворение на свободния дух в модата и над половин век не е изневерявал на своята философия, а именно: “Елегантността и практичността са двете страни на една и съща монета.”

В последните седмици обаче публикации във водещи световни медии издадоха контраста между бляскавия свят на модните подиуми в Милано и тъмната реалност зад производството на луксозни стоки. По-рано този месец италианската прокуратура извърши обиски във фабрики на подизпълнители на модните къщи Dior и Armani и обвини търговците в трудова експлоатация, пише The Wall Street Journal.

По време на полицейски акции се оказа, че нелегални мигранти работят във фабриките и получават само два долара на час. Според изчисленията на журналистите работниците във фабриките на Dior получават $57 за една произведена чанта, докато в магазините тя струва $2780. Според материала по-голямата част от служителите са китайски граждани, които са работили почти денонощно, включително през уикендите и празниците, докато са живели направо във фабриката.

Прокурорите твърдят, че някои от работилниците в Италия са произвеждали продукти и за други модни марки.

Представители на Armani казаха пред репортери, че компанията възлага производството на GA Operations, нейната собствена производствена организация. Луксозната марка отрича неправомерни действия от страна на GA Operations.

През годините подобни, че и далеч по-мащабни скандали не подминават Армани, но и на 90 той остава незаобиколим фактор в модния свят. Неговият корпоративен стил и фината способност да усеща тенденциите го превръщат в един от най-добрите дизайнери в историята на модната индустрия въобще. Той е известен с андрогинния си подход към модата - смесването на мъжкото и женското начало. „Обличах мъже в тъкани, използвани преди това само за женски облекла, и откраднах от мъжете това, което жените искаха и се нуждаеха - властта на костюма”, коментира Армани за своята марка.

Той е роден в страната на модата - Италия, в обикновено семейство на счетоводител и домакиня. Учи медицина в университета в Болоня, но след две години напуска, за да се отдаде на служба на италианската армия във военна болница.

Опитът там му помага да осъзнае, че медицината не е неговото поприще, а и години не успява да се отърве от непоносимостта си към кръвта. През този период фотографията се превръща в хоби на бъдещата легенда. Виждайки неговото влечение към красотата, приятел го съветва да започне стаж в La Rinescente в Милано. Скоро именно този милански универсален магазин става поле за изява за големия майстор. Джорджо привлича вниманието на собствениците и от този ден животът му е един безкраен път нагоре.

През 1975 г., усъвършенствал таланта си и понатрупал завиден опит, италианският дизайнер е готов да стартира собствена марка. Приема предложението на приятеля си Серджо Галеоти да създадат заедно компания и така двамата официално представят Giorgio Armani S.P.A.  От 1981 г. той лансира спортните линии Emporio Armani и Armani Jeans, а през 1987 г. измисля достъпната Mani - женския им еквивалент. От тук той продължително развива стила Армани, който днес е безпогрешно разпознаваем за ценителите на модата. Джорджо Армани е носител на редица престижни отличия, след които наградата на Дино Ферари за Най-влиятелен моден дизайнер в света.

 

Шоуто му е празник на добрия стил

За мен беше изключително удоволствие и чест да бъда на първия ред на модното шоу на Джорджо Армани. Имах възможност да се насладя на истински празник на елегантността и добрия стил. Армани за пореден път доказа, че заслужава целия успех, който има. Той създаде блясъка на Холивуд, такъв какъвто го познаваме, той направи жените смели на подиума.

Актрисата Жулиет Бинош

 

Малко хора знаят, че е ценител на киното

Може би не знаете, че Джорджо обожава киното и има впечатляващи познания за него. Работили сме заедно по много проекти и сме прекарали много вечери пред телевизора на дълги разговори за класическото италианско кино. Възхищението е взаимно. Имам слабост към сините блейзери на Армани, гардеробът ми прелива от тях.

Режисьорът Мартин Скорсезе

 

Поздравява всеки лично, дори шивачките

Да срещна г-н Армани за първи път беше плашещо преживяване. Сякаш той гледаше точно в мен, отвъд повърхността, взимайки мерки за мен като личност. Оттогава станах свидетел на неговата върховна щедрост - лично поздравява всяка шивачка на театралната трупа в Сидни, когато я посещава. Невероятното му остроумие и лоялност, но може би преди всичко неговият талант, е даден от Бога.

Актрисата Кейт Бланшет

Чертае бъдещо на модната империя

Въпреки че все още е в отлична форма, лично ръководи марката си и работи по всичките си модни колекции, дизайнерът вече има ясен план за бъдещето на империята „Армани“ дори след неговата смърт. Те са подробно описани в завещанието му, което според „Ройтерс“ се съхранява при нотариус в Милано. Първият документ касае потенциалното извеждане на компанията на фондовите пазари, което не трябва да се случва поне пет години след смъртта на Армани, както и евентуални сливания и придобивания. Относно модната линия документът задава посока на "търсене на стойностен, модерен, елегантен и ненатрапчив стил с внимание към детайла и имиджа". Според документа бъдещите артистични директори на мъжката и дамската мода пък трябва да бъдат „известни с класическите си линии в дизайна“. 

TRUD_VERSION_AMP:1//
Публикувано от Даниела Кръстанова

Този уебсайт използва "бисквитки"