Джулиан Мур - Класа във Венеция

Филмът “Съседната стая” на испанския режисьор Педро Алмодовар спечели голямата награда “Златен лъв” на кинофестивала във Венеция. Актрисата Джулиан Мур, която влиза в главна роля беше сред звездите на вечерта и обра овациите на публиката с ефирна бяла рокля. Остроумна, талантлива, красива, заредена с еротично електричество и богат емоционален диапазон - Джулиан Мур несъмнено е сред най-успешните и уважавани американски актриси за последния четвърт век.

“Съседната стая” е първият англоезичен филм на Педро Алмодовар, а Джулиан Мур си партнира с друга емблематична актриса - Тилда Суинтън. Световната премиера на лентата беше в рамките на фестивала във Венеция, който завърши на 7 септември вечерта и заслужи 17-минутни овации от публиката. Трогателната лента е адаптация на романа на Сигрид Нунез What Are You Going Through и проследява писателката на бестселъри Ингрид (Джулиан Мур) и Марта (Тилда Суинтън), докато те възобновяват приятелството си, след като са изгубили връзка. Докато се потапят в спомени, анекдоти, изкуство и филми, Марта, бореща се с терминален рак на шийката на матката, иска да умре с достойнство и моли Ингрид да бъде в съседната стая, когато взима хапче за евтаназия.

Суинтън и Мур са големи фенове на режисьора и използваха времето си във Венеция, за да го засипят със суперлативи. По думите на Джулиан, тя не познава човек в целия свят, който би могъл да направи по-добър филм за женското приятелство.

“Фокусът, който Педро поставя върху тази връзка, е, че не само имаме истории за майка и дъщеря, които всъщност често виждаме в литературата и във филмите, но много рядко виждаме история за женското приятелство и особено за приятелки, които са по-възрастни”, казва Мур.

Екзотичната американка, която в края на годината ще навърши 64 е в топ форма и няма слаби роли през последните години. През 90-те тя направи име с великолепни образи в модерни кино класики като “Буги нощи” и “Магнолия” на Пол Томас Андерсън, “Големият Лебовски” на братята Джоел и Итън Коен и комерсиални блокбастъри като “Изгубеният свят: Джурасик парк” на Стивън Спилбърг.

През 2018 година Мур постигна най-големия си професионален успех - награда “Оскар” за главна женска роля в драмата “Все още Алис”. Преди този триумф Мур имаше три номинации за най-престижната награда в киното. Носителка е и на две награди “Еми” и два “Златни глобуса”. През 2006 г. дебютира на сцената на Бродуей в постановката “The Vertical Hour” и след 18 години отсъствие се завръща не телевизионния екран с гост роля в сериала “30 Rock”. 2014 г. също е изключително успешна за нея, тъй като тогава печели награда от “Големите три” - филмовите фестивали в Кан, Берлин и Венеция за превъплъщението си в черната комедия “Карти към звездите”. През 2015 г. Джулиан влезе в класацията на списание Time за 100-те най-влиятелни личности на света.

Истинското є име е Джули Ан Смит. Родена е на 3 декември 1960 г. във Файетвил, щата Северна Каролина. Завършва школата по сценични изкуства в Бостънския университет и получава бакалавърска степен по актьорско майсторство.

През 1983-та Джулиан Мур заминава за Ню Йорк, където работи в театъра. Също по това време започва да се снима в сериали. Дебютният є филм е “Истории от тъмната страна: Филмът”. Следват малки роли в следващите 4 години. За първи път Мур е забелязана от критиката във филмите “Кратки пътища” (1993), последван от “Ваня на 42-ра улица” (1994) и “В безопасност” (1995). С ролите си във филмите “Девет месеца” (1995), “Атентатори” (1995) и “Изгубеният свят: Джурасик парк” (1997), Джулиан Мур бързо се превръща в една от водещите актриси в Холивуд.

 

Актриса с присъствие и стил

Джулиан Мур и Тилда Суинтън са две невероятни актриси, които много исках да събера в своя нов филм и за моя радост и двете приеха без въпроси. Работата с тях е винаги на високо ниво, те са великолепни жени, актриси с присъствие и стил. Джулиан е толкова женствена и в същото време толкова уверена. Точно такъв образ исках в този емоционален филм за женското приятелство.

Режисьорът Педро Алмодовар

 

Уволниха я от “Можете ли да ми простите?

Джулиан Мур беше уволнена от “Можете ли да ми простите?” - биографичната драма за писателката и фалшификатор Лий Израел. С Никол Холофсенър, сценарист на филма, имаха различни представи за това каква трябва да е героинята. Джулиан искаше да носи протеза за нос и костюм за наднормено тегло, а Никол є каза - Не, няма да го правиш”.

Актьорът Ричард Е. Грант

 

Вкъщи е забавна и спонтанна

С Джулиан се запознахме през 1996 година, когато аз имах щастието да я режисирам във филма “Следи от детството”. Не мога да повявам, но от тогава са минали близо 25 години. Тайната на нашия брак е, че ние наистина прекарваме много добре времето си заедно. Все още се разсмиваме и изслушваме. Малко хора знаят, че тя е наистина много забавна и спонтанна, когато е у дома.

Режисьорът Барт Фройндлих

Дълъг брак с млад режисьор

Джулиан Мур е десетилетия в елита на Холивуд, но за разлика от много свои колежки се радва на дългодишен брак. Първият съпруг на Джулиан е актьорът и продуцент Джон Гулд Рубин, с когото тя се запознава през 1984 г. Двамата се развеждат през 1995 г., тъй като за нея този брак е бил наивна грешка по начало. Година по-късно започва връзка с режисьора Барт Фройндлих, който е почти 10 години по-млад от нея. Женят се през 2003 г. и имат две деца - син и дъщеря. “Имаме много стабилен семеен живот и това е най-удовлетворяващото нещо, което съм правила”, казва звездата пред “Harper's Bazaar”.

TRUD_VERSION_AMP:3//
Публикувано от Труд

Този уебсайт използва "бисквитки"