Димитър Ганев: "Величие" е феномен, който много трудно може да бъде уловен - той расте като гъба

По-голям оптимист съм за след 20-и октомври, заяви пред БНР анализаторът от Изследователски център "Тренд" Димитър Ганев. 

"Струва ми се, че има един фактор, който ще способства за съставянето на нов кабинет и той е свързан с това, че вероятно целият елит, цялата партийна система, ръководителите на тези партии трябва да са осъзнали, че ако не се състави кабинет, може да има колапс на цялата партийна система и изведнъж те от познати системни партии с определени партийни ядра може да се окажат просто маргинални формации в следващото Народно събрание".

По думите му поредно несъставяне на кабинет означава електорална умора, непрекъснато търсене от гражданите на алтернатива и все по-голям вакуум: 

""Величие" е феномен, който много трудно може да бъде уловен - той расте като гъба, буквално за минути, не защото е показал някакви различни послания и позиции. Това е феномен, който показа всъщност колко е мощно търсенето на политическа алтернатива. Подобен тип феномен в следващи месеци буквално за дни може да порасне до степен, в която може да стане голяма политическа сила. Има такова настроение в момента, има такова търсене". 

Кризата в ДПС е безпрецедентна, изказа мнението си политологът и обясни, че предишните кризи в Движението са били извън партията. 

"Битката, която в момента се разиграва, е вътре в партията. Всеки очакваше Централен съвет, който да реши въпроса - той не се съставя. Това говори за вътрешен блокаж. За да се свика Централен съвет, има нужда от кворум от 2/3 от състава. Очевидно нито един от лагерите не може да надделее в това да състави Централен съвет. Сега започва да тече срок, в който трябва да се регистрират партиите". 

В интервю за предаването "Преди всички" Ганев не изключи тежкия сценарий - ДПС, като партията която познаваме, да не се яви на тези избори заради вътрешния блокаж. Според него най-вероятният сценарий е двата лагера да се явят с две отделни регистрации и битката да се реши на изборния терен. Той е категоричен, че ДПС ще понесе сериозна щета заради разцеплението. 

TRUD_VERSION_AMP:0//
Публикувано от Труд онлайн

Този уебсайт използва "бисквитки"