Димитър Главчев: Не сме спирали да работим от началото на стихията

Не сме спирали да работим от началото на стихията. Говорих с пожарникари с по 20-30 години стаж и те казват, че такова нещо не са виждали. Това заяви служебният премиер Димитър Главчев след проведения съвет за национална сигурност. 

"Аз от посещенията, които направих, не видях никакви пропуски, не чух и забележки. Единственото място с различни мнения по този въпрос беше в с. Воден, но там имаше различни мнения. На всички останали места жителите бяха изключително благодарни към тези, които са спасили живота и имуществото им. Изключително постижение е че при такава стихия няма човешки жертви, защото по-голяма ценност от човешкия живот няма”, каза още Главчев.

Още следващата седмица в ресорните комисии ще се конкретизира какво е нужно за да бъде подобрено оборудването за хората на терен. 250 000 лв. ще са необходими за закупуването на т.нар. "водни джобове".

"Най-ефективни са хеликоптерите. Имаме два, които работят непрекъснато и поддържаме още един, който да спасява хора, ако се наложи. Ще се опитаме в краткосрочен план оборудване за още два хеликоптера да се купят, защото се оказа, че двата чешки хеликоптера са от огромна помощ", заяви министър Атанас Запрянов.

Другата мярка е по посока обезщетяване на пострадалите от стихията.

Людмила Петкова, финансовият служебен министър, заяви, че пострадалите ще бъдат компенсирани. “МФ изготвя програма за компенсиране, възможни са няколко източници като част от основното ще бъде чрез преструктуриране на разходите от бюджета, кабинетът всяка седмица ще предоставя отчет пред НС за предприетите действия, ще се предприеме закупуването на летателна техника, ще се направи отчет и за предоставените 170 млн. на МВР”, обясни Петкова.

Главчев обяви, че всички са се обединили около поздравленията и благодарностите към пожарникарите, военните и доброволците, които са на терен.

“И за организацията нямаше много различни мнения, по функционирането на цялостната дейност, която е извършена от всички органи на изпълнителната власт”, увери служебният премиер и добави, че с пълно съгласие се е взело решението комуникацията между МС и НС да продължи.

TRUD_VERSION_AMP:1//
Публикувано от Труд онлайн

Този уебсайт използва "бисквитки"