Дипломатически усилия за намаляване на напрежението в Егейско море, докато Турция разполага военни кораби близо до Касос

Усилията по дипломатически канали за намаляване на напрежението в Егейско море са в ход във вторник, тъй като Турция разположи военни кораби в морската зона на Касос, съобщава електронното издание на в. Kathimerini.

Ходът дойде, когато плаващият под италиански флаг изследователски кораб Ievoli Relume плава в района, за да проведе проучване за бъдещото разполагане на подводни кабели за Great Sea Interconnector (GSI), електрическата връзка между Крит и Кипър.

„Италианският кораб Ievoli Relume провежда проучвания за разполагането на подводни кабели близо до Касос. Разполагането на кораби на турския флот в района, след като изследователският кораб отплава в международни води, доведе до разполагането и на гръцки военни кораби“, казаха дипломатически източници.

„Необходимите комуникации се провеждат в очакване на приключването на изследването според съществуващия график“, добавиха източниците.

Правителственият говорител Павлос Маринакис каза пред радио SKAI, че докато Гърция търси диалог, суверенните въпроси не подлежат на обсъждане.

TRUD_VERSION_AMP:0//
Публикувано от Труд онлайн

Този уебсайт използва "бисквитки"