Дипломатическият протокол се учи в 3-и курс

От българска страна няма гаф или пропуск

За да облекча колегите от Скопие, ще им разкажа какво са пропуснали:

Има само 4 / четири / вида президентски посещения:

1. Държавно - най-високото с всички атрибути, гвардия, венци, посещение на културни обекти / Рилски манастир, Боянска църква… /, държавна вечеря ... Веднъж на 5 или 10 години.

2. Официално - подобно, но с намален церемониал и културна програма. Може да е по-често.

3. Работно - делово, без излишни церемонии, само гвардейски шпалир на "Дондуков" 2.

4. Частно - когато идва чуждият държавен глава без покана на свое частно мероприятие. Той може да бъде или да не бъде приет от някое от официалните лица, но му се осигурява охрана и транспорт.

При първите три държавните атрибути - знамена, химни и т.н. са равнопоставени. При четвъртото си просто на гости и приемаш с благодарност, че са ти обърнали внимание. Декорът е такъв, какъвто е обичайно и не ти се полагат допълнителни почести.

Президентката на Северна Македония беше на частно посещение, което тя сама си обяви и просто трябва да благодари, че ѝ беше обърнато повече от необходимото внимание. Лекцията е безплатна.

Ако имат нужда, може да направим кратко обучение по базовите правила на протокола.

От българска страна няма гаф или пропуск. Поведението на колегите от Скопие, които повдигат въпроса, е меко казано неграмотно.

*Авторът е евродепутат от ЕНП (ГЕРБ-СДС), магистър е по международни отношения на Киевския държавен университет. Началник на кабинета на президента Петър Стоянов. Отговаря за международните контакти, лично отговаря за подготовката и посещенията в България на президента Бил Клинтън, кралица Маргрете на Дания и много други VIP визити в България.

TRUD_VERSION_AMP:1//
Публикувано от Илия Лазаров

Този уебсайт използва "бисквитки"