Директорката на Болградската гимназия: Почти няма ден без въздушна тревога

В училището правят второ бомбоубежище за децата

Всички мечтаем и се молим за мир

Почти няма ден без обявена въздушна тревога. Приоритет за нас са здравето и животът на нашите деца. Това каза директорката на Болградската гимназия „Г. С. Раковски“ Снежана Скорич пред БТА, минути след като въздушна тревога прекъсна дискусия в рамките на деветнадесетата Световна среща на българските медии в Болград, Украйна. 

„В последно време обявените тревоги станаха по-рядко и не такива дълги, както беше преди. В минали дни сме има по три, по четири, дори по седем сигнала. Много обявени тревоги имаше и през нощта. Сега, слава Богу, са по-рядко, но почти няма ден без обявена тревога“, разказа тя от бомбоубежището на гимназията, докато всички участници и присъстващи чакаха тревогата да бъде отменена. 

„Губим от времето за учене. Децата свикнаха с такава система още от време на пандемията. Те дълго време бяха на дистанционно обучение. След това вече знаят и отделят сериозно внимание на самостоятелната работа в програмата. Много внимание отделяме и на повторението на учебния материал. Началото на всяка следваща учебна година задължително преговаряме основните неща“, посочи тя за трудностите при образованието в условията на война. 

Тя сподели също, че заради невъзможността сегашното бомбоубежище да побере всички ученици, те са учили смесено – част от тях присъствено, другата част дистанционно. За това и гимназията е изградила ново помещение за бомбоубежище. 

„Разчитаме, че до 1 септември 2024 г. ще е готово новото обежище. То е почти готово, трябва само някакви детайли да се наваксат. Тогава ще е възможно всички заедно да посещаваме училището и при необходимост – да се укриваме“, разказа тя. 

„Всички мечтаем, молим се и искаме мир“, посочи още директорът. 

„Войната много промени нашия живот. Много родители си взеха децата и напуснаха Украйна. Много деца продължават обучението ди дистанционно и се учат зад граница. Децата чувстват психологически дискомфорт. Ние учителите също сме хора, но се стремим да се държим, да подкрепяме децата и да ги уверим, че всичко ще бъде наред. Днес приоритет за нас са здравето и животът на нашите деца“, увери тя. 

TRUD_VERSION_AMP:1//
Публикувано от Труд онлайн

Този уебсайт използва "бисквитки"