Директорът на "РОСАТОМ": Украинците заплашват персонала в АЕЦ "Запорожие", а МААЕ не дава оценка за виновниците

След поредното си посещение в АЕЦ "Запорожие" ръководителят на Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) Рафаел Гроси съобщи, че охладителната кула на централата е повредена и трябва да се подмени. Заключенията, които Гроси направи донякъде съвпадат с тези на Алексей Лихачов, генерален директор на „РОСАТОМ“,

4Беше направена традиционната обиколка на подстанцията и запознаване с резултатите от критични събития, настъпили през последните дни и седмици. Бих искал да подчертая, че в много отношения нашите оценки съвпадат с тези на ръководството на МААЕ. На първо място в оценката за причините за пожара в охладителната кула - ударът, който беше нанесен върху нея, беше в зоната на критична отговорност и можеше да причини непоправими щети, включително на водоснабдяването на Запорожката атомна електроцентрала", казва Лихачов в изявление до медиите.

Той отбелязва изключително високите оценки за професионализма и допълнителните мерки за сигурност на работниците от Запорожката АЕЦ, които са били дадени от ръководството на МААЕ.

"Ние ще продължим да правим всичко възможно, за да гарантираме, че персоналът на станцията ще е не само финансово, но и морално насърчен. Защото нашите специалисти работят в много трудни условия – с голямо физическо напрежение и морален натиск, често много от тях получават директни заплахи от украинска страна", обещава той.

Но има и точки, по които заключенията на МААЕ се различават с тези на "РОСАТОМ".

"Това е в липсата на оценка на виновниците, в установяването на причините и авторите на тези заплахи, резултатите от които се виждат с просто око. МААЕ продължава да изисква допълнителна информация, за да идентифицира ясно източника на тези заплахи. Вярваме, че трябва да отидем по-далеч, не трябва да се страхуваме да кажем истината, да определим откъде идват безпилотните самолети, кой доставя боеприпаси, за да ударят територията на Запорожката атомна електроцентрала, Запорожката топлоцентрала, град Енергодар и градската инфраструктура. И досега един от електропроводите е повреден и въпросът за електрозахранването на централата и градът на ядрените работници е в зона на критична опасност и е пряко нарушение на тези принципи, които самата МААЕ е декларирала. Разбира се, ние ще продължим да работим, за да отговорим на всички въпроси и като цяло да се стремим да посочим причините и авторите на това, което по същество е пряка атака срещу ядрено енергийно съоръжение", коментира той.

И добавя:

"По време на посещението на делегацията на МААЕ и Рафаел Гроси в Курск, ние повдигнахме тези въпроси и трябва да се каже, че ръководството на МААЕ само идентифицира критичните рискове за Курската АЕЦ, като взе предвид
 конструктивните характеристики на реакторите РБМК. Уверихме господин Гроси, че предприемаме допълнителни мерки, за да елиминираме всякакви рискове от директни атаки. По очевидни причини не можем да говорим подробно за тези мерки, но ги прилагаме активно. Заплахата в Курск обаче остава, сирената за въздушна атака продължава да звучи, има опасност както от ракетни атаки, така и от дронове. В този смисъл, разбира се, ситуацията не става по-лека нито на Запорожката АЕЦ, нито на АЕЦ Курск. И ние ще убедим нашите партньори от Международната агенция по атомна енергия да опишат не само фактите след събитията, но и причините за възникването на тези заплахи."

"Предстои ни ново обсъждане с Министерството на отбраната, Министерството на външните работи, Росгвардия и Ростехнадзор и Русия вече ще може да представи такава координирана, обща позиция, която ще може да изведе информационното взаимодействие с МААЕ на ново ниво. Това е всъщност основната задача на следващите консултации. До известна степен ние сме готови да дискутираме с МААЕ организационни въпроси, но все пак това е наша територия, това е наша атомна електроцентрала и ние ще определим правилата - на основата преди всичко на абсолютната безопасност и сигурност на нашите ядрени съоръжения", пише още Лихачов в изявлението си. 

TRUD_VERSION_AMP:0//
Публикувано от Труд онлайн

Този уебсайт използва "бисквитки"