Дискутират развитието на общинските съвети като политически орган на местно самоуправление

Обсъждането ще е по време на Годишната среща на местните власти, организирана от НСОРБ

Дискусия за развитието на капацитета на общинските съвети като политически орган на местното самоуправление ще се проведе по време на Годишната среща на местните власти. Събитието ще е в периода 13-15 октомври в к.к."Албена" и е организирано от Националното сдружение на общините в Република България (НСОРБ).

"По време на срещата ще бъде обсъдена публичността в работата на Общинските съвети. Ще бъде разгледана и тематат за гражданското участие – как да бъдат мобилизирани хората в различни местни каузи. Ще има дебат за отговорностите на общинските съветници към гражданите, както и за инвестиране в капацитета на екипите на звеното за подпомагане на Общинските съвети", информират организаторите.

Те уточняват, че Годишната среща на местните власти е най-мащабния общински форум, който традиционно събира на едно място повече от 800 представители на местните власти, централната власт, бизнеса, партньорски организации и чуждестранни гости. Събитието се организира от НСОРБ от 2002 г., като част от проявите, посветени на Деня на българската община – 12 октомври. Основната цел на форума е да предостави възможност на всички, работещи за местното самоуправление да участват в дискусии по актуални теми, да обменят добри практики и опит и заедно с централната власт да обсъдят посоките на бъдещите общински реформи.

През тази година Срещата, която ще е първа за общински мандат 2023-2027 г., се провежда под надслова: Инвестиции, Иновации, Участие на Гражданите.

На тези теми са посветени и форумите в рамките на Срещата:
-Пленарна сесия „Европа по-близо“ (13 октомври), на която за участие са поканени Президентът на Р България, г-н Румен Радев, Министър-председателят и министър на външните работи, г-н Димитър Главчев, министри, ръководни представители на редица национални институции, както и представители на ЕК и българските представители в Европейския парламент.

-Паралелни панелни дискусии (14 и 15 октомври):
-Иновации и умни градове;
-Използване на местните ресурси за стопанско оживяване на селските райони
-Управление на отпадъците – споделена отговорност на общините и държавата;
-Интегрирано управление на общинската културна, образователна и спортна инфраструктура
-Развитие на капацитета на общинските съвети като политически орган на местното самоуправление
-Взаимодействие с енергоразпределителните дружества

"По традиция, търговското дружество НСОРБ АКТИВ ще организира ОБЩИНСКО ЕКСПО’2024, на което ще имате разнообразни възможности за установяване на контакти с утвърдени и потенциални партньори от бизнеса.

Предвижда се и съпътстващо събитие на 12 октомври, Деня на българската община, на което ще бъдат обявени победителите в Националния младежки конкурс „Аз за моята община: един проблем – едно решение“ за 2024 г. и ще бъде връчена наградата на НСОРБ за медии „Глас на общините“, посочват от НСОРБ.  

TRUD_VERSION_AMP:0//
Публикувано от Веселина Ангелова, "Труд news", Велико Търново

Този уебсайт използва "бисквитки"