До 4 пъти на изпит за шофьорска книжка (обзор)

Промени в две наредби на транспортното министерство

Влизат в сила след 3 месеца

Шефът на автоинструкторите инж. Йонко Иванов: Протест на 25 септември!

Само на четири явявания на изпит в рамките на 6 месеца ще имат право кандидатите за шофьорска книжка, които не покриват изискванията. Ако бъдат скъсани ще трябва да започнат обучителния курс отначало. Досега на практика ограничения в броя на явяванията нямаше, а съществуваше само изискване курсистите да вземат допълнителни часове за подготовката.

Промените в две наредби на Министерството на транспорта и съобщенията, които се отнасят до изпитите и обучението на бъдещите шофьори бяха публикувани в “Държавен вестник”. Голяма част от текстовете в тях обаче влизат в сила след 3 месеца - от 10 декември 2024 г. Кандидатите, които вече са започнали обучения до влизане в сила на новите изисквания, ще бъдат изпитвани по досегашния ред. Предвижда се и въвеждането на система от електронни дневници и електронни картони, както и на нови тестове за теоретичните изпити.

“Не сме против дигитализацията, но не приемаме противоречивите и неясни текстове в наредбите. И ако не ни чуят, готови сме да излезем на протести в цялата страна. Вече имаме и определена дата - 25 септември”, съобщи пред “Труд news” инж. Йонко Иванов, шеф на Съюза на преподавателите по авто-мото подготовка.

“Бившият транспортен министър, с който влязохме в Книгата на Гинес като си бутаме локомотивите, не ни послуша и подписа тези, меко казано, спорни правила. Добре че го пратиха да си търси черната кутия на хеликоптера. С новия служебен министър постигнахме договорка да дадем свои предложения и получихме уверение, че нещата няма да останат така. Колко пъти ще се явява курсистът за 6 месеца - 4 пъти на теория, 4 пъти на полигон и 4 пъти на кормуване. Такъв абсурд излиза според тези наредби”, коментира още инж. Иванов.

TRUD_VERSION_AMP:1//
Публикувано от Труд news

Този уебсайт използва "бисквитки"