До 7 000 евро на фермер заради коронавируса

Кандидатстването тръгва до месец

Министерството обещава парите през октомври

Максималната помощ, която може да получи стопанство, е 50 000 евро

До 7 000 евро може да получи фермер у нас за справяне с последствията от кризата с коронавируса. Това решиха депутатите, след като приеха на първо и второ четене промени в Закона за подпомагане на земеделските производители.

В тях залегна специална мярка, по която се предоставя временно подпомагане на българските производители от Европейския земеделски фонд за развитие на селските райони (ЕЗФРСР). Максималният размер на помощта по нея не трябва да надвишава 7 хил. евро на земеделски стопанин и 50 хил. евро за малко или средно предприятие.

Помощта е под формата на еднократно плащане, като сроковете, според Брюксел, са това да стане до 30 юни 2021 г. въз основа на заявления за подпомагане, одобрени от компетентния орган до 31 декември 2020 г.

Земеделското министерство има по-амбициозна задача. “Идеята ни е в края на юли - началото на август да се отвори прием и максимално бързо и лесно финансовият ресурс да стигне до нуждаещите се земеделски стопани. Планираме те да получат подкрепата си до 15 октомври”, увери преди дни зам.-министърът на земеделието Вергиния Кръстева.

От ведомството обявиха, че полагат усилия наредбата, която ще определи редът и условията за прилагане на мярката, да бъде разработена в съкратени срокове, така че подпомагането да стигне максимално бързо до земеделските стопани.

За Кампания 2019 г. земеделските стопани получиха директни плащания от близо 1,9 млрд. лева, като при повечето от схемите и мерките изплащането на средствата беше изтеглено по-рано от миналата година. Най-голямото плащане е по схемата за единно плащане на площ - над 714 млн. лв., показват данните на МЗХГ.

TRUD_VERSION_AMP:0//
Публикувано от Адрияна Никифорова

Този уебсайт използва "бисквитки"