Добротворци спасяват манастир от безводие

Обитателите на девическия манастир "Св.Св. Петър и Павел" край шуменското село Златар вече не пренасят с туби вода от съседни населени места. Живителна течност стигна до тях в най-голямата жега и суша, благодарение на доброволци, които дарили 3-тонен съд и хидрофорна помпа. Със съдействието на Областната управа и ВиК-Шумен водоноска ще го зарежда с вода. Инициативата е на фондация "Лазар Тодоров", чийто екип наскоро подпомогна и ремонта, и обзавеждането на една от монашеските килии.

Манастирът от години се опитва да реши проблема с липсата на вода, изработвани са проекти, но не се е стигало до реализация.  Сега фондацията се е заела и да проучи стар кладенец в района на манастирската обител. Ще се вземат проби и ако се докаже, че водата му е годна за битови нужди, водоемът ще се свърже със сградата на манастира, планират добротворците.

Манастирът "Св.Св.Петър и Павел" е известен и със своя лечебен извор за екземи и ревматични болки, но от месец юни, както всяка година, той е пресъхнал. 

Двама души обитават сега святото място с вековна история. От десетилетия е издигната и нова манастирска сграда, но тя стои недовършена. Църквата към манастира е действаща и на празника на Св.Петър и Павел тук се събират най-много миряни. Според историята, Златарският манастир е вдигнат на мястото на стар манастир от времето на Първата българска държава. Разрушен е в годините на робство, а през 1937 г. пак е въздигнат с помощта на жителите на съседните села.

TRUD_VERSION_AMP:1//
Публикувано от Цветелина Георгиева, кореспондент на "Труд" в Шумен

Този уебсайт използва "бисквитки"