Додик планира да промени името на град Сребреница

Кметът на Сребреница Младен Груич, който е от Алианса на независимите социалдемократи (SNSD) на Милорад Додик, потвърди, че има дискусии в „общински и партийни органи“ за стартиране на инициатива за промяна на името на община Сребреница, съобщава Sarajevo Times.

„Следващата седмица ще знаем конкретните стъпки, които ще бъдат приложени“, каза Груйчич, без да обяснява причината за стартирането на инициативата.

Изявлението му идва, след като Милорад Додик, президентът на Република Сръбска (РС) , каза пред белградската телевизия Хепи в четвъртък, 30 май, и както беше съобщено от Радио телевизията на РС , че в Сребреница на 11 юли „ никой не е загинал, не един беше убит, нямаше операции на 11 юли “.

„Ето защо някои от нашите хора от Сребреница казват, че им е писнало от лъжи за всичко това и сега те стартираха инициатива за промяна на името, че Сребреница не трябва да се нарича Сребреница, а че общината трябва да получи друго име , така че ще видим как ще го развием ” , каза Додик в интервю, съобщава RTRS.

Изявлението на Додик идва, след като на 23 май Общото събрание прие резолюция за Сребреница, с която обявява 11 юли за Международен ден в памет на геноцида в Сребреница.

TRUD_VERSION_AMP:0//
Публикувано от Труд онлайн

Този уебсайт използва "бисквитки"