Неправилно сварената сливова удря целия организъм
Изгнили плодове, некачествени казани и оставеният “първак” морят пиячи
Добавят вкиснали компоти и мармалади и по невнимание дори антифриз
Домашната ракия, произведена от нелицензирани производители и варена в селски казани може да доведе до смърт консуматори или да ги вкара в токсикологията. За това предупреждават токсиколози, технолози и специалисти в сезона на джибрито.
Това е и времето, в което случаите с отровени с изключително опасния метилов алкохол завишават броя си, отбелязват медици и го сочат за свръхтоксичен елемент, чиято употреба от едва 10 мл. може да доведе до трайна загуба на зрението на консуматора.
“Един от най-големите рискове е може би концентрацията на алкохол в домашната ракия. Тя може да варира значително над позволеното от закона и да бъде много по-висока от тази на търговските продукти. Това увеличава риска от алкохолна интоксикация. Да не говорим, че може да съдържа какви ли не други токсични съставки.” Това заяви за “Труд news” Йордан Чорбаджиев, председател на Националната лозаро-винарската камара. Той отбеляза, че в домашната ракия може да се съдържат вредни вещества като фузеловото масло. “То може да предизвика главоболие, гадене и повръщане. Друг сериозен риск е отравянето с метил алкохол. Като председател на Националната лозаро-винарска камара по никакъв начин не мога да толерирам “гаражното производство” на ракия и алкохолни продукти. То не само, че ощетява държавата с милиони левове, но и излага на риск всички консуматори. В предишните две години над 50% беше обемът на нелегалното производство”, отбеляза Чорбаджиев.
“Основни фактори за опасно съдържание в домашната ракия са на първо място неотделянето на костилките, както и оставяне на изгнили плодове. Това е основна предпоставка за наличието на метанол в ракията”, категорична е инж. Галя Михайлова, ръководител на Изпитвателната лаборатория към Националния институт за изследване на вино и спиртни напитки. “Основна грешка на хората е, че си оставят материала да се развали, т. е алкохолът да премине в оцетна киселина. А ако плодовете ферментират заедно с костилките и тази смес се държи дълго време преди да се дестилира, се отделя циановодородната киселина. Естерите като етилацетат пък са по-вредни и от метанола. Неведнъж в лабораторията са постъпвали проби на домашна ракия с рекордните 20 000 г./хл естери, които превръщат питието в отрова”, заяви експертът.
Пояснява, че ако джибрито мирише на оцет значи, че е тръгнало да се разваля. “Когато има повече алдехиди миризмата е на ацетон, а когато има повече естери мирише остро и на кисело”, пояснява специалистът.
Инцидентът е от 2016 г.
Шестима умряха, отровени от метанол в Якоруда
Светлана Василева,
Труд news, Благоевград
Един от пострадалите мъже от Якоруда, който бе откаран в реанимация след интоксикация с ракия.
Шестима мъже от Якорудско починаха през 2015 година след консумация на домашна ракия, която обаче се оказа, че съдържа метанол. Домашарката те получили от своя съгражданин Тайфи Мекльов, който им дал ракията за почерпка. Мъжът не е знаел, че това е отровна напитка и ще доведе до масово убийство. 14 души са пили от ракията, осем бяха спасени, защото са пили по-малко количество.
Тогава в хода на досъдебното производство се установи, че ракията, продавана и подарявана, съдържала метилов алкохол (метанол) с концентрация над максимално допустимото. Трагедията се разигра около Коледа на 25 декември 2015 г., събрали се приятели за почерпка в дърводелския цех на Тайфи Мекльов. Мекльов извадил туба от 6 л. с ракия и всички изпили около 2 литра. Домакинът обаче пил вино.
Впоследствие в адски мъки починаха общо шестима души от компанията. Самият Мекльов получи осъдителна присъда от 5 години затвор. Ракията не е била традиционна, варена в казан, тя е била приготвена от чист метанолов спирт с оцветители, правена в някой нелегален цех и подарена на подсъдимия Мекльов. От тогава до сега няма случаи на отровени с метанол в региона. Традиция е в Пиринско да се прави домашна ракия. Хората купуват грозде от пазарите и варят питието в лицензирани казанджийници.
Доцент Маргарита Гешева, токсиколог в “Пирогов”, пред “Труд news”: Най-опасно е да се пие на екс и на бас
В “Пирогов” има доста висок процент на пациенти с алкохолна интоксикация. Когато са възрастни овладяваме ситуацията до 12-ия час най-късно, но при нашите пациенти най-често става въпрос за интоксикация с легален алкохол, с домашни ракии случаите са изключително редки. Тогава можем да говорим за друг алкохол, с по-високо количество на метанол, ако има домашна ракия. В София пациентите пият купен алкохол или в дома, или в заведение.
Симптомите на алкохолна интоксикация са потискане на съзнанието до кома. В началната фаза на интоксикацията, когато са развеселени, когато се чувстват ободрени, закачливи, не стигат до нас.
Приемането на алкохол е най-опасно когато се пие на екс и на бас. Тогава резорбирането на алкохола става за много кратко време. Той постъпва от стомаха в кръвоносната система като цунами, като вълна и мощно удря мозъка. По този начин процесите на отравяне са скоростни и много бързо настъпва коматозно състояние и това са задръжни процеси, които могат да стигнат до центъра на дишането. Така че, ако има смърт при алкохолно отравяне, това е обикновено когато се пие на екс и на бас, т. е. когато се пие голямо количество за кратко време.
Другата опасност е когато пациентите са повлияни от алкохола, но не са в кома, но поведението им е рисково - те са склонни към агресия, походката им е нестабилна, лесно могат да паднат и да травмират главата, което може да бъде също фатално.
Секнаха отравянията с домашна ракия във Варненско
Литърът върви по 10-11 лв., модна е смокиновата
Даниела Фархи,
Труд news, Варна
Вълната от отровени с домашна ракия с метанол, която бе заляла Варна преди десетина години, вече е в миналото. “Отдавна нямаме такива случаи, инцидентно се случва да приемем пациенти, пили син спирт. Сега се борим с истински бум на интоксикациите от синтетични наркотици сред млади хора”, каза пред “Труд news” началникът на клиниката по токсикология във Военноморска болница проф. Снежа Златева.
Нелегалното производство на ракия в региона обаче не е секнало, показват резултатите от митническите проверки по казаните в региона. Миналата есен инспектори разкриха три нерегистрирани малки дестилерии и конфискуваха близо тон и половина домашнярка, а през юли тази година иззеха 415 литра от казан без касов апарат и още 70 литра домашно приготвен еликсир без документи, предлаган в селски ресторант. Нелегалните питиета обаче явно са приготвени качествено, защото пострадали от употребата им няма.
Тъй като търговията с домашна ракия е забранена, в интернет липсват оферти, но край пазарите пенсионери продават гроздова за 10-11 лв. литъра. Търговията върви и между комшии, а най-модната домашна ракия е смокиновата. Тази година реколтата е добра, а рецептата е лесна - на всеки 30 кг плод се слагат 30 литра вода, 10 кг захар и 8 пакетчета лимонтузу. Майсторите задължително я варят в меден казан, за да е добър вкусът ѝ. Докарват питието до 38 градуса, затова е харесвано от дамски компании.
Д-р Младен Таиров, началник на спешното отделение към УМБАЛ “Лозенец”, пред “Труд news”: Лесният достъп често води до алкохолна зависимост
Неправилно дестилираната ракия може да съдържа високи нива на метанол - вещество, което е силно токсично за човешкия организъм. Той може да причини слепота, увреждане на нервната система и дори смърт при поглъщане дори в малки количества. Предозиране с алкохол също има своите сериозни последици. Домашната ракия често има много висока концентрация на етилов алкохол, която може да варира и не винаги е контролирана. Приемът на такъв силен концентрат може да доведе до алкохолно отравяне, което е животозастрашаващо състояние. Неправилният процес на ферментация или дестилация може да доведе до наличието на други токсични вещества в ракията, като ацеталдехид, фузелови масла и други примеси, които могат да увредят черния дроб, бъбреците и централната нервна система. За разлика от комерсиално произведените алкохолни напитки, които преминават през строги контролни процедури, домашната ракия често няма никакъв контрол на качеството, което увеличава риска от съдържание на вредни вещества. Лесният достъп до големи количества домашна ракия може да доведе до алкохолна зависимост и свързаните с нея здравословни и социални проблеми. В заключение, ако решите да пиете домашна ракия, е важно да сте сигурни в качество ѝ и да я консумирате умерено за да избегнете сериозни рискове за здравето.
Правят се само от зрели плодове, зелените развалят вкуса
Фолклорен спор скарал троянската и тетевенската сливовици
Ирена Данаилова,
Труд news, Видин
“Спорът троянската или тетевенската сливовица е по-добра идва от миналото, когато общият винпром бил разделен на Троянски и Тетевенски. Собствениците им били различни и в жестока конкуренция. Но сега вторият винпром вече не съществува и това остава като фолклорен спор”, уточни за “Труд news” Денислав Димитров от “Алтън Тетевен”.
Хубава тетевенска ракия се прави само от узрелите и капнали сами на земята сливи, независимо дали са повредени. Много е важно да не се използват зелени сливи, защото те влошават качествата ѝ. Сливите се събират в каца и се оставят за няколко дни, докато започне ферментацията им. Плодовете се слагат и най-отгоре са образува корица, а по-късно и пяна. Ферментацията продължава 10-15 дни.
Майсторите ракиджии тетевенци, са категорични, че винаги трябва да се опитват джибрите на вкус - и те трябва да са приятни, ароматни, без сладка или кисела жилка или горчив привкус.
Сливите се смачкват, а получената каша се поставя в стъклен буркан с широк отвор. Ако сливите не са много сладки, може да се добави малко захар (на 3 кг сливи се добавят 2 чаени чаши захар, разтворена в 1 л хладка вода). Разбърква се добре и отворът на буркана се покрива с чист тензух. Получава се закваска, която след 2-3 дни е готова за заквасване на плодовата каша. Изсипват я в кацата.
Варенето на ракия пък в Тетевен е истински ритуал. И се прави през месеците ноември и декември, варенето е голям майсторлък и хората отиват на казан, където тайнството на варенето се превръща в истински празник. Но тетевенци на издават тайната си, за да не им я откраднат троянци. Така е от години...
Павлина Арабаджиева, производствен мениджър във Винпром - Троян, пред “Труд news”: Не всичко домашно е хубаво
Репликата, че нещо домашно е хубаво не важи за всеки произведен продукт, било за млечни, тестени или спиртни такива. Хората правят грешката, че първоточната фракция, която изтича си я слагат за преварка при всяко следващо зареждане на казан. При нас това нещо се отделя и не се редестилира отново. По тази причина нашата дестилационна система е в непрекъснато действие и може да обработи до 120 тона ферментирала сливова плодова каша за 24 часа, а парата и продуктът се срещат в противоток и така става извличането на алкохола от ферментиралата каша и докосването ѝ до медната повърхност също е важно. Казаните за варене на ракия по селата може да са от неръждавейка или някаква смес, което не е добре. Всеки от хората, които варят ракия гонят т. нар. рандеман, т. е. количеството, а за нас и качеството е от основно значение. Може би има единици хора, които си правят проба за метанол, около 35 лв. струва. Ние отделяме костилките задължително. Разбъркваме кашата като я доаерираме, т. е. добавяме допълнително въздух, което не всеки прави. Не използваме дрожди и ензими, а сме на природна, спонтанна ферментация.