Домашно суши - мисия възможна

Сушито е истински деликатес! Произхождащо от Югоизточна Азия, преминаващо през Япония и достигащо чак до нас, сушито е изкуство, познато на целия свят! Вече хиляди ресторанти предлагат това изкушение и хората лесно могат да се насладят на прекрасната комбинация от интересни продукти, балансирани до съвършенство. С необичайния си вид и неповторим вкус, сушито се смята за изискано ястие, което може да се опита само в ресторант. За наше щастие това далеч не е така! Всъщност всеки, въоръжил се с търпение и желание, може да си приготви суши в домашни условия. Нека ви покажем, че да си приготвиш суши сам всъщност не е „Мисията невъзможна“.

Основната съставка на сушито е оризът. Той се вари спрямо инструкциите на опаковката си. След приготвяне трябва да е пухкав и лепкав. След като се свари, оризът се овкусява с оцет, захар и сол. Тези добавки създават неговия специфичен вкус. Ключово за приготвянето на сушито е да оставите оризът да изстине напълно, преди да продължите към следващата стъпка. 

Следващата стъпка в подготовката е приготвянето на „основата“ на нашето суши. Тази основа се нарича „нори“. Представлява ядливи водорасли, които се изсушават и след това изпичат. Обикновено са под формата на листове, върху които в последствие да разстелите вече готовия ориз. Не прекалявайте с него, за да има място за останалите съставки и да може лесно да завиете рулцето суши след това.

Тук вече идва забавната част! Време е да изберете пълнежа на вашето суши руло. Може да изберете абсолютно всичко, което ви е по вкуса! Най-често срещаните продукти за направата на суши са риба тон, рулца от раци, скариди, сьомга, авокадо и краставица. Разбира се, винаги може да разнообразите с каквото ви е вкусно и ви е под ръка. Ако искате да осъвремените своето суши рулце, може да добавите Филаделфия, крема сирене или лека майонеза, а също и различни сосове като соев сос, сладко чили или терияки. 

След като сте готови с пълнежа, направете руло като завиете листа нори. Постарайте се рулцето да е стегнато и спретнато, за да може всичко да си остане на място. След като сте завили сушито, вземете остър нож и леко намокрете ръба му. Това ще ви помогне при нарязване на сушито, за да не залепва острието и рулцето ви да запази целостта си. След това разрежете сушито на шайби. Подредете в чиния и гарнирайте с уасаби и маринован джинджифил. 

И ето! Всичко е готово! Сушито е приготвено и вече можете да му се насладите. Домашното суши е приятно и вкусно ястие, което с малко опит и няколко прости съставки, може да създадете истински празник за сетивата! 

TRUD_VERSION_AMP:1//
Публикувано от Нора Юлиева

Този уебсайт използва "бисквитки"