Домовете по света стават твърде скъпи за хората

Младите остават при родителите

Ново строителство бори жилищни кризи по света

Големите градове в света са изправени пред голям проблем - жилищата стават толкова скъпи, че отблъскват квалифицирани служители и населението в трудоспособна възраст намалява. А това подкопава икономическия растеж, пише Блумбърг.

Почти навсякъде в развития свят предизвикателството за намиране на жилище във или близо до големите градове заплашва да надмине възможностите, които те предоставят. От 2015 г. насам цените на жилищата са нараснали с 23% по-бързо от общата инфлация в Лондон и с 88% по-бързо в Амстердам, водейки до ръст на наемите в тези градове. Студентите не успяват да намерят място за живеене, а работещите младежи все повече остават в дома на родителите си или напускат градовете.

В страни като САЩ и Великобритания контролът върху използването на земята дава на местните жители прекомерна сила да се противопоставят на ново строителство, което според тях може да навреди на цените на имотите и на качеството им на живот. В континентална Европа вълните от бежанци повишават търсенето на имоти, а платформи за краткосрочно настаняване променят баланса на предлагането и търсенето.

Когато хората не могат да си позволят да живеят на места, където осъществяват пълния си потенциал, икономиките страдат. Само в САЩ цената на това разминаване според някои изчисления надхвърля 2 трилиона долара на година. Само едно решение гарантирано помага за решаване на проблема - да се строи много повече.

TRUD_VERSION_AMP:0//
Публикувано от Труд news

Този уебсайт използва "бисквитки"