Домът на Мерилин Монро в Лос Анджелис беше обявен за исторически паметник на културата

Градският съвет на Лос Анджелис гласува единодушно да определи испанския колониален дом на филмовата звезда като исторически паметник на културата, пише The ​​Guardian.

"Имаме възможност днес да направим нещо, което е трябвало да бъде направено преди 60 години. Няма друга личност или място в град Лос Анджелис, което да е толкова емблематично като Мерилин Монро и нейния дом в Брентуд", каза членът на съвета Трейси Парк пред събралите се.

Преди гласуването Парк  обясни, че "загубата на тази част от историята, единственият дом, който Монро някога е притежавала, ще бъде опустошителен удар за запазването на историята и за град, където по-малко от 3 процента от историческите обозначения са свързани с женско наследство".

Също така ще бъде внесено и предложение за преразглеждане на ограниченията за туристическите автобуси в квартала след оплаквания за нежелан трафик около имота и ще обмисли изцяло преместването на къщата, уточнява Los Angeles Times.

Феновете на Монро твърдяха, че тази къща, която актрисата купува за 75 000 долара през 1962 г., е незаличима част от историята на Холивуд. Но настоящите собственици, наследницата Брина Милщайн и нейният съпруг, продуцентът на телевизионно риалити Рой Банк, твърдят, че домът е бил преустройван толкова често, че вече няма никаква прилика с дома на Монро.

Двойката настоява, че местното правителство е участвало в "незаконно и противоконституционно поведение" в борбата за имота и го описва като "къщата, в която Мерилин Монро е живяла от време на време само шест месеца, преди да се самоубие".

Битката с консерваторите претърпя няколко обрата, откакто двойката, която живее в съседство, купи къщата миналата година за 8 милиона долара. Милщайн заявява, че вижда имота като "неподдържан" и че в към момента не съдържа никакви доказателства, че е била домът на Монро, освен местоположението.

"Купих имота, защото е на метри от нашия. И не беше исторически паметник на културата", продължава да твърди Милщайн.

TRUD_VERSION_AMP:4//
Публикувано от Петя Кузева

Този уебсайт използва "бисквитки"