"Дондуков" 2: Указът на президента няма отношение към структурата и състава на кабинета

В съответствие с Конституцията при получен изпълнен проучвателен мандат за съставяне на правителство президентът издава указ, с който предлага на Народното събрание да избере за министър-председател кандидата, предложен от съответната парламентарна група. Това съобщиха от прессекретариата на държавния глава в отговор на въпроси дали президентът Румен Радев ще се съобрази с искането на парламентарната група на „Продължаваме промяната-Демократична България“ (ПП-ДБ) да оттегли своя указ, който изпрати днес до парламента във връзка с конституционната процедура по чл. 99.

Указът на държавния глава по чл. 99 няма никакво отношение нито към структурата, нито към състава на Министерски съвет, а тяхното предлагане за гласуване от парламента е изрична отговорност на кандидата за министър-председател, става ясно още от съобщението.

По-рано днес лидерът на „Демократи за силна България“ (ДСБ) Атанас Атанасов призова президента Румен Радев да оттегли указа си за гласуване състав на кабинет, предложен от Мария Габриел.

TRUD_VERSION_AMP:2//
Публикувано от Труд онлайн

Този уебсайт използва "бисквитки"