"Достойно поведение" на "най-некадърния юрист": Страсти в парламента за оставката на Христо Иванов

Бурни дебати предизвика първата точка в дневния ред на първото редовно заседание на 50-ото Народно събрание - оставката като депутат на председателя на "Да, България" Христо Иванов.

Той беше най-вреден, заяви Тошко Йорданов от "Има такъв народ". Заради неговите фиксации конституцията беше направена на саздърма, рече Йорданов. По думите му Иванов е "най-некадърният юрист в света" и без него "този парламент ще има една идея по-добра компетентност".

Не можете да стъпите на малкото му пръстче, отвърна Манол Пейков от "Продължаваме промяната". Направихте Рая Назарян председател на НС, а така тя влиза в списъка за евентуален служебен премиер, изтъкна той.

Оставката беше достойно поведение, което не виждам от вас напоследък, репликира и Божидар Божанов от "Демократична България".

Манол Пейков ще играе ролята на Искрен Митев в този парламент, прогнозира в дупликата си Тошко Йорданов. 

Комисията за психично болни трябва да е постоянно действаща, нашата парламентарна група ще подкрепи това, рече шефът на групата на ИТН.

Точно с промените на Христо Иванов направиха така, че не президентът да посочва служебен премиер, а да избира от "някакво меню", напомни Йорданов. Вие, скъпи некадърници, направихте това, добави той.

Казаното е под всякаква критика, включи се Кирил Петков. За мен беше чест на бъдем рамо до рамо, каза съпредседателят на "Продължаваме промяната" за Христо Иванов. Ако всеки народен представител направи промяна в размера като Христо Иванов, България ще бъде различна държава, продължи в същия дух Петков, според когото колегата му е имал "значима роля в развитието на тая държава".

Наистина направи промяна - промени принципите си, заяви Станислав Балабанов от ИТН, връщайки се на темите за последните промени в конституцията и за сглобката в предходния мандат. Щастие за мен ще е, че няма да е в тоя парламент, за да можем, ако има разум, да оправим грешките му, добави Балабанов.

Да гледаме напред, а не да се обръщаме постоянно в миналото. Моля ви, колеги, представете си как изглеждаме, призова Борислав Гуцанов от БСП.

Благодаря от името на ДСБ за каузите и за това, че пое отговорност, каза Йордан Иванов. Вашият лидер е лично отговорен за чалгизацията на българските граждани, заяви той по адрес на ИТН и Слави Трифонов.

В крайна сметката оставката на Христо Иванов беше приета единодушно с 225 гласа "за".

TRUD_VERSION_AMP:1//
Публикувано от Труд онлайн

Този уебсайт използва "бисквитки"