Доц. Атанас Мангъров: Ще се изследвам за коронавирус, ако имам симптоми

Ще се изследвам, ако имам симптоми, или ако някой ми нареди да се изследвам. Това заяви инфекционистът доц. Атанас Мангъров по БТВ. 

Вчера водещият от БНТ Георги Любенов, съобщи, че е положителен за коронавирус. Малко преди това Мангъров е бил гост в предаването му, което веднага повдигна въпросите дали и доцентът не е носител на COVID-19 и кога ще се изследва.

"Засега няма да си правя тест, защото още ми е рано. При тези инфекции има инкубационен срок в рамките на 14 дни. Все едно една жена е правила секс преди два дни и сега си направи тест за бременност - той няма да бъде положителен, защото е прекалено рано", посочи Мангъров. 

Според него няма смисъл хора без симптоматика да се изследват, защото това е много добър начин системата да спре и ще влезем в задънена улица. По думите му всеки човек в ежедневието си контактува със заразени без да подозира. Мангъров подкрепи решението си да не се тества и с това, че има пациенти, за които трябва да се грижи. Коментира и нарастващия брой заразени от последните дни: "Тази информация не се предатвя правилно - колкото повече тестове се правят, толкова повече тестове се откриват. Истински болните хора с а в интензивните структури. Там те са с един по-малко отколкото вчера".

TRUD_VERSION_AMP:0//
Публикувано от Труд онлайн

Този уебсайт използва "бисквитки"