Доц. д-р Галинка Павлова: Дистанционните прегледи ще улеснят достъпа до лекар

Извършват се лесно с умно устройство

Подходящи са за живеещи в отдалечени места

Малко преди да прекрати дейността си, Народното събрание прие изменения в Закона за здравето, с които се регламентират прегледите от разстояние. Така телемедицината е на път да намери своето място у нас. Още преди да се заговори за нея на високо равнище, от няколко години в две общини – Варна и Пловдив – се осъществяват пилотни проекти за дистанционно предоставяне на здравна грижа и извършване на профилактично и скринингово обслужване.

Една от тези програми се осъществява от „ДКЦ 5 Варна – Св. Екатерина“. През 2023 г. в нея са обхванати 439 души в дом за стари хора, учебно заведение за деца със специални потребности и детска градина. Опитът на варненци бе представен на 23-тата Национална среща на Фондация МОСТ, която премина под надслов „Географски неуравновесеното медицинско обслужване – проблеми и прогнози“.

„При посещения във водещи болници в Израел и САЩ се запознах с големите възможности в прилагането на телемедицината. От 2019 г. за първи път стартирахме общинска Програма за профилактика рака на гърдата чрез прилагане на иновативния подход за дистанционен анализ, от изкуствен интелект, на резултатите от контактна дермотермография. По време на Ковид пандемията ние бяхме единственото лечебно заведение в града, което предоставяше 24-часово дистанционно проследяване на здравословното състояние на заболели пациенти – сатурация и сърдечна дейност. От две години убедихме Община Варна в полезността в прилагането на системи за телемедицина в провеждането на профилактиктични прегледи на деца и възрастни“, разказва доц. д-р Галинка Павлова, дм, специалист УНГ, преподавател в Медицинския университет - София и Бургаския университет „Асен Златаров“, зам. председател на Националното сдружение на лечебните заведения за специализирана извънболнична медицинска помощ от 2023 г.

Изследването се извършва с устройство, наречено Higo, което включва 5 сменяеми модула. Със стетоскоп се прави звуков запис на дейността на сърцето и белия дроб, както и на корема. Има контактен термометър, камера за снимкова визуализация на гърлото, отоскоп за преглед на ухото, преглед на кожата. Самият уред е достатъчно интелигентен, за да дава указания на извършващия изследването и да иска повторен преглед, ако снимковият материал или звукът не е достатъчно добър. Във Варна изследването се извършва от обучени медицински сестри, но има и частни лица, българи, живеещи в чужбина, които са си закупили устройството и изпращат данните си на своя общопрактикуващ лекар. В арабските страни е популярно такъв уред да се ползва от цялото семейство.

Системата включва още алгоритъм на изкуствен интелект за подобрена диагностика от разстояние и телемедицинска платформа за събиране и съхранение на резултатите. Данните могат да бъдат проследявани многократно в удобно за специалиста време. Лекарят преценява дали са необходими още допълнителни изследвания. Ако няма необходимост от тях, той изписва терапия.

„Телемедицината в областта на профилактиката е полезна при пациенти, живеещи в отдалечени населени места, където няма достъп до специалист, за домове за стари хора и такива със специални потребности, за хосписи, детски заведения, големи колективи – обяснява доц. Павлова. - Добре обучени медицински сестри, работещи в практиките на личните лекари, биха могли да извършват тези профилактични прегледи. Препоръчително е да се разшири пакетът от дейности, които могат да се правят дистанционно.“

„Дълго чакахме тази нормативна промяна, но все още законодателството не е пълно - трябва да се приеме наредба с конкретизирани изисквания, критерии и правила за прилагане, трябва да се остойности дейността и да бъде включена в пакета от дейности, които финансира здравната каса. Предстои още много работа, преди колегите, извършващи дистанционни прегледи, да се почувстват спокойни и сигурни“, обобщава доц. Павлова.

TRUD_VERSION_AMP:0//
Публикувано от Славяна Манолова

Този уебсайт използва "бисквитки"