Доц. д-р Еленко Попов, уролог: Ракът на простатата се открива все по-рано

Всеки мъж над 50 г. има право на безплатно изследване на РSА на всеки две години

Брахитерапията може да измести хирургията след десетина години

Три нови брахитерапии с ниска мощност на дозата за лечение на ранна форма на рак на простатната жлеза бяха извършени в Клиниката по урология и андрология на УМБАЛ „Царица Йоанна – ИСУЛ“. Става въпрос за неинвазивен метод с отлични резултати и без странични ефекти, прилаган у нас от над 30 месеца и въведен от акад. проф. д-р Чавдар Славов, началник на клиниката, който също е част от мултидисциплинарния екип, осъществяващ процедурата. Мъжете – единият на 58 и двама на 61 г. – не са имали никакви оплаквания. Ракът е открит при рутинна профилактика чрез изследване на РSА (специфичен туморен маркер за простатната жлеза).

„Ако нямаше активно търсене и ефективна програма за профилактика, тези мъже щяха да дойдат при нас след 4-5-6 години, с вече развита симптоматика и в стадий, който е труден за лечение“, обяснява доц. д-р Еленко Попов, ръководител на мултидисциплинарния екип, който извършва високотехнологичната интервенция.

При нискодозовата брахитерапия в простатната жлеза се вкарват малки зърна, наречени сийдове, на йод 125 изотоп, изчислени по определена формула. Те осъществяват вътретъканно облъчване на тумора в рамките на 6-8 седмици. След този период частиците сами се резорбират и не е необходима друга процедура.

Предимствата на метода са минималната травматичност (простатната жлеза не се отстранява, съответно се избягват неприятни странични ефекти като импотентност и изпускане на урина), високата ефективност (в 96% от случаите – пълно излекуване) и бързото възстановяване (в рамките на 48 до 72 часа).

„Статистически ракът на простатната жлеза се подмладява, но на практика – не – просто вече се открива много по-рано, благодарение на системата за профилактика, която беше въведена в България под давлението на акад. проф. д-р Чавдар Славов. Благодарение на нея всеки мъж над 50 г. има право на безплатно изследване на РSА на всеки две години“, разяснява доц. д-р Попов. Статистиката показва, че благодарение на програмата за профилактика над 50% са се увеличили случаите на ранно откриване на коварния тумор, в стадии, в които той е напълно лечим.

Клинично ракът на простатната жлеза се проявява към 70-годишна възраст, но той се заражда още към 55-60 г. Наблюдават се и изключения. Доц. Попов е имал пациенти с вече метастазирал, т.е. напреднал рак на простатата на 36 г. и 42 г.

„Четох наскоро статия от един от сериозните експерти от Великобритания, от Емпириъл колидж, в която той казва, че фокалната (буквално преведено – точкова) терапия,  каквито са брахитерапията, криотерапията и др., след 10 години ще е методът на избор в огромен брой от случаите, както в настоящия момент е лапароскопската роботизирана хирургия. Радвам се, че Клиниката по урология и андрология на нашата болница следва всички световни трендове“, обяснява урологът.

От миналата година радиоактивното вещество за брахитерапията с ниска мощност на дозата вече не се заплаща от пациентите. Мъжете доплащат единствено за медицинските консумативи, които са специфични. Има обещания, че скоро и консумативите ще бъдат поети от НЗОК, с което терапията ще стане напълно безплатна. 

TRUD_VERSION_AMP:0//
Публикувано от Труд news

Този уебсайт използва "бисквитки"