Доц. д-р Жана Казанджиева: Всеки един стрес може да отключи атопичен дерматит

Болестта е вероятно да се окаже доста упорита

Пациентите с атопичен дерматит трябва да бъдат внимателни при избора на козметика

Атопичният дерматит (суха кожа) е заболяване, което може да създаде продължителен процес на лечение. В България близо 200 000 възрастни и 400 000 деца живеят с тази диагноза.

Проучване, проведено от Европейската федерация на асоциациите на пациентите с алергии и заболявания на дихателните пътища стана ясно, че един от всеки четири пациенти казва, че смята, че не може да се справи със заболяването и трудно го контролира.

Данните показват:

- 39% от пациентите се чувстват виновни, че се чешат

- 31% се чувстват несигурни

- 61% от пациентите имат чувството, че заболяването им налага, какви дрехи точно да обличат

- 32% от хората се чувстват нервни

- 28% изпитват затруднения да се съсредоточат и притесняват

- 39% смятат, че интимните им отношения са проблемни

Заболявания, свързани с кожни изменения, водят до такъв вид притеснения и разстройства. Специалисти обаче уверяват, че за атопичния дерматит  има лек и съвременни терапии дори и у нас.

Затова, помощ потърсена навреме и при добър здравен специалист, би могла да спести психически разстройства, като тревожност, депресия, тъжни мисли и др.

"Всеки един стрес може да отключи атопичен дерматит. Той се дължи на една наследственост, комбинирана с всичко, което ни тревожи от околната среда. Това може да бъде стрес от смяна на обстановката, стрес от смяна на работатата или пък напрежение в учебния процес", каза на пресконференция доц. д-р Жана Казанджиева.

Тя подчерта, че заболяването, до голяма степен, освен наследствения елемент, се дължи и на психиката и тревожността ни.

"Мога да дам пример с децата, които кандидатстваха след 7-и клас. При мен имаше две дечица с атопичен дерматит. Те влязоха в една тежка форма на атопичен дерматит и се наложи да увеличим дозата на лекарствените продукти. Стресът от кандидатстването им оказа влияние. Едно от децата дори ми каза: "По улиците виждам хората и си казвам - всички те са преминали през тези изпити и са оживели". Представете си колко тежък понякога може да бъде стресът. Увеличихме лекарството на двойна доза. Децата преминаха изпитите и се справиха. След това намалихме дозата от медикамента и всичко беше наред", допълни още тя, като подчерта, че това са "емоционални пациенти".

Пациентите с атопичен дерматит трябва да бъдат внимателни и при избора на козметика.

"Тя трябва да бъде взимана само от аптечната мрежа - висок клас. Те са подлагани на много проучвания и са анализирани. Познаваме ги от много години. Не може да се използват серии, които имат голяма популярност, но нямат нужния ефект за помощ при пациентите. Козметиката при атопичния дерматит е без алергени", уточни тя.

"Има изисквания на Европейската агенция, която следи, какво се слага в медицинската козметика. Давам пример - грим, който е произведен в Европа, от детските комплекти и такъв, който е произведен в Китай. Около 700 пъти е по-високо съдържанието на никел в китайския грим за малки момиченца. Той се продава не в аптека, а в магазина за играчки, но децата го слагат по кожата си и си представете, какво се случва, ако едно дете, например, има дерматит, дори и да не е атопичен", каза още здравният специалист.

"Участвам в много клинични проучвания. В момента тече едно проучване относно формата на крем. Смятам, че ще има голям ефект върху пациентите. Като специалист, смятам, че трябва да са подобри информираността на пациентите, за да могат да достигнат до ефективно лечение. По този начин може да се подобри тяхното качество на живот, защото някои от хората много страдат заради това заболяване", това пък съобщи Анета Драганова, председател на АПАЗ.

Полезно за много пациенти, както и за техните близки, е тест в "Портал на пациента", наречен "Атопиметър".

Чрез него, в рамките на минута, пациентът може да си направи този "тест" и да види резултата.

TRUD_VERSION_AMP:20//
Публикувано от Анита Иванова

Този уебсайт използва "бисквитки"