Доц. Стойчо Стойчев, политолог, пред „Труд news“: Мандат за правителство в 51-вото НС ще има след изборите в САЩ

Завърши сагата с третия последен мандат за кабинет в това Народно събрание, както си очакваше - неуспешно. С доц. Стойчев разговаряме за това какво се случи и какво не в отиващия си 50-ти уж юбилеен парламент. Според него ние като че ли сме в такъв цикъл - един ялов парламент, следва такъв, който излъчва мнозинство, после пак ялов. Този беше ялов, очаквам следващият да успее да излъчи мнозинство и съответно правителство, смята доц. Стойчев. Той е убеден, че първият мандат за правителство в следващия парламент у нас ще бъде връчен след изборите за президент на САЩ.

ИТН не подкрепиха кабинет на ГЕРБ, откъде накъде ще искат ГЕРБ да подкрепи техния?

Хората се инфантилизираха, искат да чуват приказки за деца

- ИТН събра едва 66 депутати в подкрепа на правителство с третия им мандат. Това бе очаквано, защо бе нужно това губене на време, доцент Стойчев? 
- Третият мандат е за това - да се търси компромис. Беше хубаво да се проведат разговори, които се проточиха една седмица, което е нормално и приемливо като време. Постави се и една добра основа за след изборите. Партиите все приказват за програми, сега се видя, че има припокриване - с едни 90 процента, с другите 80 и т. н. Но като се припокриват програмите и приоритетите, нещата опират до министрите, което беше дилемата и драмата и в началото на този парламент. Ние като че ли сме в такъв цикъл - един ялов парламент, следва такъв, който излъчва мнозинство, после пак ялов. Този беше ялов, очаквам следващият да успее да излъчи мнозинство и съответно правителство.

- Ще продължи ли опитът на заговорниците от новото мнозинство, както ги определи Бойко Борисов, да свалят Рая Назарян от председателското място в парламента, според Вас? 
- Ако има такъв опит, това означава, че в парламента ще има мнозинство. Ако това мнозинство се формира и не излъчи кабинет, би било много странно.

- Целта им обаче е да свалят Рая Назарян и да сложат някой удобен за президента като бъдещ служебен премиер...
- Ако цялата работа е да има друг кандидат за министър-председател за три месеца, да има. Голяма работа... В крайна сметка ППДБ предложиха тази промяна в Конституцията, ГЕРБ я подкрепиха, с тази промяна близък до ГЕРБ стана премиер. Сега искат да сложат друг човек, ако президентът се върже на тези неща, ще стане доста уязвим, защото той наричаше ППДБ шарлатани. Сега това какво означава - че са се сдобрили пак? Този, който ще седне на мястото на Назарян, трябва да бъде депутат. В кръга на шегата - Зафиров или Гуцанов.... Те такива дребни шегички и игрички са си правили. Оттук нататък на ГЕРБ трябва да му светне червена лампичка и да знаят, че като излъчват председател на Народното събрание при такива нестабилни мнозинства, има риск после този човек да бъде свален хей така, преди края на мандата. Това се е случвало вече два пъти, да му мислят другия път.

- Но ИТН подкрепиха избора на Рая за председател на парламента....
- Да де, ама има вече друг момент. За нея тогава гласува цялата група на ДПС, включително Рамадан Аталай. Сега 25 човека от тази група ги няма, но биха могли да свалят председателя на НС...

- Да осъвременят домовата книга и да поднесат на Радев удобен за него кандидат за премиер?
- И ППДБ да върнат обратно в президентството инициативата за служебен кабинет, при положение, че я отнеха? С какви аргументи ще стане това? Излиза така - ние взехме от Радев инициативата, сега му я връщаме, за да може той да си сложи удобен човек? Но от тези хора в парламента може всичко да се очаква. Той е като плаващи пясъци - никой нещо не знае, стабилни изглеждат само ГЕРБ и ИТН. Не е ясно кой с кого преговаря, какви сметки си прави. А може някой да иска да си назначи министри за три месеца, т. е. интересите може да се окажат не политически, а икономически. Да сложим някой за премиер, за да могат някои хора кано министри да станат за три месеца мултимилионери в цялата тая дандания.

- ИТН са известни с това, че свалят правителства и връщат неизпълнени мандати. Как да си обясним сега инициативата им с третия мандат?
- Условията коренно се промениха в сравнение с тези, които имахме в началото на парламента. Тогава групата на ДПС си беше жива и здрава, на „Величие“ също и се говореше, че ИТН ще станат патерица на Борисов за кабинет, което за тях не е било ОК. Тогава се появи спекулцията, че с третия мандат това би било приемливо за тях, както беше миналия парламент да се направи правителство с втория мандат. Само че цялата тази работа излезе сметки без кръчмаря заради разцеплението в ДПС. И след като се разцепи ДПС и „Величие“ изчезна, нещата се промениха. За третия мандат ти не можеш да събираш разни хора от кол и въже, от Доган през Костадинов, за да правиш някакво правителство. Няма как да стане. Всъщност преломният момент беше гласуването на кабинета „Желязков“ и разпадането на групата на ДПС моментално след това на същия ден. Стана ясно, че не може да има мнозинство като в предишния парламент. И всичко оттам нататък бе производно на това. Така че - ИТН направили каквото направили, да се надяваме, че в следващия парламент ще си влязат в ролята на последна или предпоследна парламентарна група и просто ще участват в коалиционни разговори, но няма да водят хорото. Защото не става с „на гол тумбак чифте пищови“ и „барабар Петко с мъжете“ - да си последната парламентарна група, да искаш мандат и да поставяш условия.

- Как ще коментирате ситуацията, при която преговаряш с хора, които са казали, че няма да те подкрепят и това е ясно на всички, но не и на теб?
 - Това е комично. ИТН не подкрепиха мандата на ГЕРБ, пък после искаха ГЕРБ да подкрепи техния, да проявят благоразумие. Това е абсурдно, няма какво да се коментира. Няма никаква логика. Ако те сериозно си мислят, че могат да направят нещо, това издава доста голям дефицит за самооценка в такава ситуация какво можеш да реализираш.

- Но ИТН хвърлиха вината за провала на 50-ото Народно събрание върху ГЕРБ, след като не подкрепи техния мандат? 
- В крайна сметка и ГЕРБ, и ППДБ направиха всичко възможно. Така че кого ще обвинят ИТН, няма никакво значение.

- Но за предизборната кампания ще има ли?
- Надали. Ние сме опрели до едни твърди електорати, на които каквото и да се говори, те пак ще гласуват за техните си хора. За хората е ясна каква е ситуацията, няма виновен. ИТН не щели да подкрепят правителство на ГЕРБ - ами не щяли. Откъде пък накъде ще искат ГЕРБ да подкрепи техния? При положение, че никой не подкрепи кабинета на ГЕРБ, откъде накъде ще искат ГЕРБ да подкрепя чужди кабинети? Този парламент бе така конфигуриран, че се оказа безплоден. И оттук нататък всичко е конституционна процедура.

- Според едно последно социологическо проучване ГЕРБ води на ППДБ с 8 процента, на трето място е ДПС, но кое ДПС? Допускате ли, че на изборите могат да се явят две ДПС-та?
- Не, не. Това е абсурдно. Първо, няма как да се регистрират две ДПС-та, второ, не мисля, че може да се стигне до нова партия. По-скоро ще има някакво съдебно оспорване кой ще регистрира листите, защото има двама съпредседатели. Заформя се някакъв съдебен казус, но той няма да бъде единствено за ДПС. И в БСП е същото - Корнелия Нинова стои и си обяснява, че тя е председател. Така че може да се окаже, че в тези предсрочни избори много важна роля ще играе компетентният съд, който ще трябва да отсъди кой ще има право да подписва листите.

- Ще излезе ли нещо от т. нар. обединение на левите сили, което бе обявено на Бузлуджа?
- Има някакъв ход към обединение, но въпросът е какво обединяваш? Защото в случая обединяваш нещо малко с такива, които са почти изчезнали и са всички стари муцуни. Нека се обединят, лошо няма. До Станишево време имаше формат „Коалиция за България“, в който на всяка малка партия се даваше по едно депутатско място на нейния лидер и се явяваше една коалиция на двайсетина партии, оглавена от БСП, които електорално ги нямаше никакви, но нямаше алтернатива на лявото. Впоследствие се появиха много алтернативи, но все неработещи. И сега аварийно се връщат към идеята за един субект, но това не означава, че той ще ги извади от низходящия тренд, защото при тях обръщането няма да стане от протежетата на Нинова, които направиха преврат и я свалиха, а трябва да се смени ръководството и да се отпушат процесите. Трябват нови лидери, а не протежетата на Нинова. Тези хора се появиха буквално от нищото около нея, нямало е портиери да станат на „Позитано“ 20, ако не бе тя. Но от превратаджии лидери не стават. Те просто свалят диктатора и после изчезват. Историята на БКП е пълна с такива примери.

- Някои наблюдатели определиха декларацията на ППДБ като добра основа за разговори в следващия парламент? Смятате ли, че това може да стане?
- Тази декларация бе насочена изцяло към техните избиратели - нещо като послание, че няма да отстъпим от принципите си. Те отново си вадят мантрата за главния прокурор, ще я повтарят до втръсване, за да си втвърдяват собствения електорат. В никакъв друг смисъл тази декларация не може да се интерпретира. Те нямат мнозинство, ама предлагат декларация... Подкрепете я, пък ние тогава ще вземем мандата...

- Направи впечатление, че на тези разговори ПП почти ги нямаше, а от ДБ начело бе Божидар Божанов? 
- Той излезе на преден план и явно засега той се води за неформален лидер за момента на „Да, България“ след оставката на Христо Иванов. От ДСБ ги няма никакви. Но Христо Иванов се е активизирал в последно време, уж се оттегли, но говори някакви скандални неща...

- Като това например да се съюзят с Доган срещу Пеевски...
- Да си спомним как преди 4 години Пеевски отиде да спасява Доган с опълчение на Росенец след дебаркирането там на Христо Иванов и Ивайло Мирчев. Сега Христо Иванов пък ще спасява Доган от Пеевски... Доган периодично го спасяват ту от Иванов, ту от Пеевски. Христо Иванов сам се набутва в това, вместо да каже - нас ДПС не ни интересува. Той самият си издава, че ДПС му е някаква фиксация. Така че безобразно е това негово включване и то от позицията на оттеглил се уж лидер. А какво е мнението на Божидар Божанов по този въпрос? На страната на Доган ли трябва да застане или на страната на Делян? А какво е мнението на Иван Костов по този въпрос, който казваше, че ДПС е проклятие за България? 

- Датата на поредните седми избори като че ли вече се очертава да е през октомври? 
- Края на октомври - началото на ноември е добро време за избори. През септември има много национални празници, през октомври вече няма толкова хора по морето.

- А има ли според Вас датата на изборите някаква връзка с 5 ноември, когато са изборите за президент на САЩ?
- Ами когато и са се проведат българските избори, връчването на първия мандат ще бъде след 5 ноември. Американските избори са фактор, който при всички случаи ще се отчете. Така вече стана. Таймингът е направен - първо ЦИК трябва да обяви депутатите, след това президентът има един месец да свика новото Народно събрание и като се връчи първия мандат, ще бъде ясно кой ще влезе в Белия дом. Но дали ще стане този мандат или не, ще бъде ясно още преди да бъде връчен.

- Очаквате ли някакви нови политически сили тип „Величие“ да се промъкнат в следващия парламент? 
- Като гледам социологическите проучвания единствените, които имат шанс, са „Меч“. Стои плътно до бариерата с три-три и отгоре процента. Ивелин Михайлов от „Величие“ също обикаля страната и омайва средностатистическия българин. На тези избори президентска партия няма да се появи. След провала си на изборите през юни Ваня Григорова едва ли ще се пробва пак, по-скоро ще си седне в Общината и ще чака по-добри времена. Защото втори пореден провал в рамките на една година за нея ще означава тотален край. „Синя България“ ще се пробват вероятно, те са разпознаваеми, но хората вече се увличат по „Величие“ и Исторически паркове, искат да им се говори за Данко и гората, искат да слушат приказки като за малките деца. Хората са се инфантилизирали и като им говориш сложно за някои неща, не те разбират и не те подкрепят.

- Как го виждате следващия парламент, доцент Стойчев? 
- В него ще има между шест и осем партии, но след провала на сегашния ялов парламент, може да очакваме все пак да се сглоби някакво мнозинство, което да излъчи кабинет, вероятно около ГЕРБ. Но един Господ знае.....

Нашият гост

Стойчо Стойчев е роден е в Шумен на 7 януари 1983 г. Завършва Софийския университет (бакалавър, 2001-2005 и магистър, 2005-2006. През 2010 г. защитава дисертация на тема “Европеизация на представителния елит в България: измерения и ефекти”. Доцент в Софийския университет от 2018 г. Началник на кабинета на министъра на образованието и науката (2014). Съветник на вицепремиера и министър на вътрешните работи на Република България.
Доц. Стойчев е ръководител на Лабораторията за изборни системи и технологии (ЛИСТ) и преподавател по анализ на политическия риск и противодействие на организираната престъпност в катедра “Политология” на Софийския университет “Св. Климент Охридски”.
Интересите му са в областта на организираната престъпност, криминални пазари, анализ на политическия риск, избори и прогнозиране.

TRUD_VERSION_AMP:1//
Публикувано от Тодор Токин

Този уебсайт използва "бисквитки"