ДПС сезира прокуратурата за бездействие на Кирил Петков за „златните паспорти“

Все по-неотложно и става приемането на текстовете на ДПС за проверка на всеки един конкретен случай от съществуването на механизма за гражданство срещу инвестиции до ден днешен, заяви  зам.-председателят на ПГ на ДПС Хамид Хамид на брифинг пред журналисти.  Той припомни сигнала, получен в пощенските кутии на депутатите от ДПС, който бе внесен от него в прокуратурата.

Днес подаваме допълнение към този сигнал, подписано от мен, съобщи Хамид. В сигнала се казва, че по време на интервю в радио К2 на народния представител Халил Летифов на 12 февруари 2022 г. чухме запис на интервю на министър-председателя Кирил Петков, в което той в качеството си на служебен министър на икономиката тогава, след като е разбрал, че има порочни практики със „златните паспорти”, е възложил на заместник-министъра на икономиката тогава Калина Константинова да извърши незабавна проверка по темата и да предприеме действия, каза Хамид Хамид. Той съобщи, че във връзка със законовите разпоредби – преходните разпоредби на Закона за българското гражданство, приети през март 2021 г., Министерство на икономиката е следвало да изготви наредба, която да осъществява пълен контрол и предварителен, и последващ, на всяка инвестиция, която е основание  за придобиване на гражданство или постоянно пребиваване.

Такава наредба нето е изготвена, нито е приета. Затова подаваме сигнал срещу служебния министър на икономиката Кирил Петков за бездействие, каза Хамид. И допълни: „Работата на съответните органи е да установят дали е налице престъпно бездействие по смисъла на Наказателния кодекс или престъпление по служба. Ние сме длъжни да допълним сигнала си до прокуратурата”.

Още веднъж настояваме всеки конкретен случай да се провери и да се установи дали наред с мнозинството китайски граждани има и руски олигарси, които са получили пребиваване или „златни паспорти”. И да се провери дали на върха на пирамидата, както се твърдеше в онзи сигнал, който получихме в пощенските кутии,  е лицето Стамен Янев или нагори има и други лица, категоричен бе Хамид Хамид.

Във връзка със санкциите, които се налагат заради войната в Украйна от нашите партньори и съюзници в ЕС и НАТО по отношение на проверката на  авоарите и инвестициите на олигарси, свързани с президента на Руската Федерация Владимир Путин и преразглеждане на пребиваването им и гражданството им на това основание, искаме да припомним, че ние от ДПС сме внесли такова предложение между първо и второ четене на закона за българското гражданство, заяви лидерът на ДПС Карадайъ пред журналистите. Той припомни, че Движението имаше такъв законопроект, който не се прие в зала, но между първо и второ четене народните представители от ДПС внесоха същите текстове в Закона за българското гражданство.Настояваме промените в Закона за българското гражданство спешно да се внесат в зала за второ четене. И освен спиране на възможността за придобиване на гражданство и пребиваване на това основание, да се приеме предложението на ДПС за проверка на всеки един конкретен случай на гражданство и пребиваване на основание на инвестиции от началото на действие на закона досега, заяви Карадайъ.  И призова: „Там, където има нарушение незабавно да се отнеме т.нар. „златен паспорт”.

Мустафа Карадайъ цитира и позициите на Европейската комисия и на президента на САЩ Джо Байдън по тази тема.

TRUD_VERSION_AMP:1//
Публикувано от Труд онлайн

Този уебсайт използва "бисквитки"