Драконът на Мъск пристигна на МКС (ВИДЕО)

За пръв път частен кораб превозва астронавти

Бенкън и Хърли кръстиха капсулата си “Индевър”

Космическият кораб Дракон (Crew Dragon) на компанията SpaceX на US предприемача Илон Мъск се скачи успешно с Международната космическа станция (МКС).
Това стана малко преди 17,30 часа българско време, на практика точно по план, 19 часа след успешния старт в събота на Дракона от космическия център “Кенеди” във Флорида. Корабът бе изстрелян от ракета Falcon-9, също разработка на SpaceX, а на борда му са двама астронавти - Дъглас Хърли и Робърт Бенкън.

Полетът е исторически, тъй като е първият, който извежда в космоса от американска земя американски апарат с американски астронавти, което не се е случвало от 9 години, когато НАСА прекрати програмата си за космическите совалки. Оттогава американците разчитаха за превоз до МКС на руските кораби “Союз”. Освен това Дракон, струващ 3,14 милиарда долара, е първият частен пилотиран космически апарат. Преди това совалките бяха на НАСА, но агенцията се преориентира към частни компании, които да осъществяват полети в ниска околоземна орбита, за да може да се фокусира към по-сложните и по-скъпи полети - например до Луната и до Марс.

“Това е невероятно - мощта, технологията!”, въкликна президентът Доналд Тръмп, който, придружаван от вицето си Майк Пенс, бе в центъра “Кенеди”, откъдето наблюдава изстрелването на Дракона. Тръмп не пропусна да разкритикува предшествениците си, като обяви: “Предишните лидери поставихa САЩ в зависимост от други страни за изпращането на нашите астронавти. Повече няма такава зависимост”. Президентът е убеден, че американците първи ще кацнат на Марс и провъзгласи “бъдеще на американско господство в космоса”.

След успешното изстрелване астронавтите Бенкън и Хърли спазиха традицията да дадат име на капсулата и я кръстиха “Индевър” (в превод усилие, старание). Името не е избрано случайно. Първо, с него те почетоха усилията на НАСА, SpaceX и САЩ за връщането на страната в космическите полети. И второ, и двамата са летели преди на совалката “Индевър”, която пък е кръстена на кораба на британкския изследовател Джеймс Кук, с който той достига Австралия и Нова Зеландия в края на XVIII век.

Около половин час след скачването с МКС, след процедура по декомпресия, Бенкън и Хърли влязоха в станцията, където се намират трима космонавти от Русия и САЩ. Колко време Бенкън и Хърли ще прекарат на МКС засега не е уточнено, но то ще е не по-малко от месец и не повече от 119 дни - максимума, който Дракон може да прекара скачен с МКС.

Родна следа

Двама българи в екипа на SpaceX

Двама млади българи - Кирил (Кико) Дончев и Орлин Велев, са част от екипа на компанията SpaceX на американския предприемач Илон Мъск, която извърши успешния старт в събота на първия частен космически кораб Crew Dragon (Дракон), с който към Международната космическа станция полетяха US астронавтите Боб Бенкън и Дъг Хърли.

Кирил Дончев е директор по наземните операции и операциите по изстрелването на Дракона. Българинът, който е малко над 30-годишен, работи от 10 години за SpaceX. Завършил е Университета в Мичиган. А при изстрелването на Дракона Дончев стоеше точно до Илон Мъск. “Вярвам в нашата мисия, в SpaceX и в Илон”, написа в социалните мрежи Дончев.

Другият българин в екипа, осъществил историческия полет, е Орлин Велев. Той е сред отговарящите за структурната стабилност на корабите на SpaceX. Работи в компанията от три години. Учил е в университета “Джорджия Тех”, специалност “Машинно инженерство”, в същото висше учебно заведение е направил и докторантура по компютърни науки.

TRUD_VERSION_AMP:0//
Публикувано от Труд

Този уебсайт използва "бисквитки"