Древен океан от магма е открит на южния полюс на Луната

Южният полюс на Луната някога е бил покрит от океан от магма, разкрива нов анализ на данните от историческата мисия на Индия Chandrayaan-3, която кацна на Луната миналия август, пише BBC.

Новите данни потвърждават теорията за "лунния магмен океан" за образуването на Луната. Учените смятат, че когато Луната се е формирала преди 4,5 милиарда години , тя е започнала да се охлажда и по-лек минерал, наречен фероанортозит, е изплувал и е покрил повърхността на Луната. Екипът, който анализира новите находки, откри доказателства за специфичния минерал на Южния полюс.

Учените смятат, че когато Луната се е образувала преди 4,5 милиарда години, тя е започнала да се охлажда и по-лек минерал, наречен фероанортозит, е изплувал на повърхността. Този фероанортозит - или разтопена скала - формира повърхността на луната.

Екипът зад новите открития откри доказателства за фероанортозит в южния полюс.

„Теорията за ранната еволюция на Луната става много по-стабилна в светлината на нашите наблюдения“, каза д-р Сантош Вадавале от Лабораторията за физически изследвания, който е съавтор на статията, публикувана в Nature в сряда.

Преди мисията на Индия основните доказателства за магмени океани бяха открити в средните ширини на Луната като част от програмата Аполо.

Миналия август индийският спускаем модул Vikram кацна на южния полюс на Луната и пусна марсохода Pragyan. След 10 дни проучване и събиране на данни, научният екип го насочва към конкретно място. Марсоходът е създаден да издържа на температурни колебания от 70 до -10 градуса по Целзий и може самостоятелно да взема решения как да се движи по грубата и прашна повърхност на Луната.

Индия планира да стартира друга мисия до Луната през 2025 или 2026 г., за да събере проби от лунната повърхност и да ги върне на Земята за анализ.

TRUD_VERSION_AMP:1//
Публикувано от Труд онлайн

Този уебсайт използва "бисквитки"