Дрон тори 1 хектар за 15 минути

Воден матрак за крави повишава млеконадоя

Дрон, който може да пренася до 15 кг течни хербициди и пестициди и да натори 1 хектар за 15 минути, е една от световните новости, което се показват на международната изложба „Агра” в Пловдивския панаир. Друга иновация на селскостопанското изложение е комбиниран воден матрак за крави, който намалява топлинния стрес на животното, подобрява кръвообращението и повишава млеконадоя.

„Агра” започна днес и ще продължи до 25 февруари паралелно с изложенията „Винария“ (за лозарство и винарство), „Фудтех“ (за хранителния бранш), „Апи България“ (за пчеларство) и „Вкусове от Италия“. Това издание на форума за агробизнес, вино и храни представя 72 върхови

разработки, като броят на новостите се е удвоил през последните 3 години. Изложители са над 700 фирми от 33 държави. „Мегаизложението доби популярност и изгради авторитет, които предизвикват интереса на производители и търговци далеч извън пределите на България, а присъствието на изложители от Европа, САЩ, Азия и нашата страна е доказателство за това”, заяви зам.-министърът на земеделието д-р Лозана Василева, която откри изложенията. На церемонията присъстваше и вицепремиерът по икономическата политика Валери Симеонов, който разгледа всички изложби и поиска да си купи от любимите маслини на Моника Белучи на щандовете на „Вкусовете на Италия”.

Сред непоказваните досега експонати на „Агра” е и високобелтъчният хляб „Зърнея“, подходящ за болни от диабет и сърдечносъдови заболявания. Негов производител е Институтът по криобология и хранителни технологии, които обичайно се грижи за храната на космонавтите. На щандовете има и диетични безглутенови кексчета, в които пшеничното брашно е заменено със смес от царевица и нахут.

На „Винария” пък се демонстрира технология на озвучаване на виното с класическа музика. Става дума за производство на витализирано вино посредством инсталация за продължително въздействие - от 1 до 3 месеца, със звукови вълни, вкарани директно във виното. Това променя спектъра на излъчване на молекулите в напитката. Така виното, озвучено с подбрана класическа музика, мултиплицира качествата си и своето положително въздействие върху човешкия организъм. Познавачите биха оценили и ледения коняк „Анатарктика“. Той е единственият в света бял коняк без оцветител и понася минусовите температури на Южния полюс.

Изложенията ще бъдат отворени всеки ден от 9 до 18 ч., а в неделя – до 14 часа. Цената на билета е 5 лева, като за ученици, пенсионери и инвалиди струва 3 лева. С него може да се участва в анкета за мненията на посетителите, а трима от тях ще спечелят наградите, осигурени от Международен панаир Пловдив.

TRUD_VERSION_AMP:0//
Публикувано от Ваня Недялкова

Този уебсайт използва "бисквитки"