Дълговете на МБАЛ „Свети Мина” в Пловдив се стопили до 500 000 лв.

Дълговете на МБАЛ „Свети Мина” в Пловдив, които бяха надхвърлили 2 млн.лв., са се стопили до 500 000 лв. текущи задължения, които в момента има бившата Първа градска болница към различни кредитори и доставчици.

Това стана ясно покрай протестния митинг в понеделник на лекарите и медицинския персонал от здравното заведение, които блокираха за десетина минути движението в района на колелото пред Централна жп гара заради забавеното изплащане на месечните им възнаграждения за месец май.

Оказа се обаче, че те са преведени от градската управа още на 7 юли (петък) , но след банковите транзакции и заради почивните дни са постъпили по сметките на служителите на МБАЛ „Свети Мина” едва на 10 юли (понеделник). Кметът на Пловдив Иван Тотев обяви, че общината е превела поредна финансова инжекция от 2 млн.лв. на лечебното заведение и по този начин е изпълнила всички поети ангажименти за оздравяването на бившата Първа градска болница, но голяма част от седемцифрената сума са усвоени от кредиторите й.

Според градоначалника трябва незабавно да се пристъпи към сливане на двете общински болници – „Свети Пантелеймон” и „Свети Мина”. Овалната сграда край колелото пред Централна жп гара ще продължи да функционира като медицински център, като там ще бъде преместен ДКЦ 6 (Диагностично-консултативен център), на чието сегашно място на улица „Любен Каравелов” 5 край хотел „Лайпциг” пък ще бъде изграден многоетажен паркинг.

Директорът на МБАЛ „Свети Мина” д-р Генади Странджев увери , че предстоящото сливане с МБАЛ „Свети Пантелеймон” ще доведе само до преструктуриране на няколко отделения, а според кмета на Пловдив Иван Тотев са възможни съкращения само в административния сектор.

Лекарите и медицинските сестри от бившата Първа градска болница настояват обаче за спешна среща с кмета Тотев, ресорния за здравеопазването негов заместник Розалин Петков и общинските съветници и искат ясни гаранции за заплатите си за юни и юли, за които са нужни по 256 000 лв. месечно, а договореният бюджет е за едва 206 000 лв.

TRUD_VERSION_AMP:0//
Публикувано от Николай Спасов, кореспондент на "Труд" в Пловдив

Този уебсайт използва "бисквитки"