Държавите от ЕС предложиха едва 8 жени за поста еврокомисар, само България се съобрази с Урсула фон дер Лайен 

С официалното предложение, направено от Белгия в понеделник на настоящия ръководител на дипломацията Хаджа Лахбиб за поста еврокомисар, само осем жени са предложени от страните от ЕС за комисари в новия екип на Урсула фон дер Лайен, съобщава ДПА.

Така председателят на Европейската комисия вероятно ще ръководи отбор, доминиран от мъже, след като представи всички 25 номинации. След преизбирането си през юли Урсула фон дер Лайен призова всяка европейска столица да номинира една жена и един мъж за комисарски постове, за да се постигне равнопоставеност на половете в Европейската комисия, но повече от половината правителства в ЕС са номинирали кандидати само мъже. 

Ако предложенията не се променят, мъжете вероятно ще представляват около две трети от състава на новата европейска изпълнителна власт. България беше единствената страна, предложила мъж и жена. Предложенията на София са на бившия шеф на българската дипломация Екатерина Захариева и бившия министър на околната среда Юлиан Попов.

Всеки от 27-те членове на комисията може да назначи по един комисар. Фон дер Лайен е включена в тази бройка. В момента 12 от 27 комисари са жени. Европейската комисия е изпълнителният орган на Европейския съюз. Той предлага нови закони и следи за спазването на договорите на ЕС. 

Номинирането на бъдещата колегия от комисари ще трябва да бъде утвърдено с гласуване на Европейския парламент, след като всеки от кандидатите ще защити компетенциите си пред евродепутатите по време на изслушванията, които ще се проведат през октомври. 

TRUD_VERSION_AMP:3//
Публикувано от Петя Кузева

Този уебсайт използва "бисквитки"