Евентуална победа на Тръмп на изборите в САЩ предизвика мигрантска вълна

Стотици мигранти са тръгнали пеша към границата между Мексико и САЩ, за да се опитат да я преминат преди президентските избори в САЩ през ноември, съобщава АП.

Според агенцията мигрантите се опасяват, че кандидатът на Републиканската партия и бивш президент на САЩ Доналд Тръмп ще затвори границите за търсещи убежище, ако спечели изборите на 5 ноември.

„Рискуваме разрешителните ни за преминаване на границата да бъдат блокирани“, каза Мигел Салазар, един от мигрантите от Ел Салвадор, добавяйки, че има опасения, че Тръмп може да спре да одобрява срещи на административни служители с мигранти чрез приложението CBP One, което търсещите убежище използват, за да влязат законно в САЩ.

Стотици мигранти са тръгнали от южния мексикански град Сиудад Идалго близо до границата с Гватемала, като мнозина казват, че са чакали седмици, за да получат разрешителни за пътуване до северно Мексико и границата със САЩ.

Мигрантите, които се опитват да преминат през Мексико, пътуват на големи групи през последните години, за да намалят риска да бъдат нападнати от местни банди или спрени от мексиканските власти, но керваните с мигранти са склонни да се разпадат в южно Мексико, тъй като хората се уморяват да изминават стотици километри.

АП съобщава, че щатът Мексико рядко е издавал разрешителни за пътуване на мигранти, които влизат в страната без визи, и че имиграционните служители са спирали хиляди мигранти на контролно-пропускателни пунктове в централната и северната част на Мексико, връщайки ги с автобуси в градовете на юг в страната.

TRUD_VERSION_AMP:1//
Публикувано от Христина Колева

Този уебсайт използва "бисквитки"