Евро през 2025 г. е възможен сценарий

Управителят на БНБ Димитър Радев очаква Закона за въвеждане на еврото да бъде приет до края на лятото

Добре ще бъде политиците да се вслушват повече в гласа на бизнеса, казва гуверньорът пред списание “Икономика”

Банковият сектор е силно ликвиден

Приемането на еврото у нас е възможен и реалистичен сценарий през 2025 година, тъй като техническа инфраструктура и логистична подготовка степента на готовност е много висока, поне по отношение на БНБ и банковия сектор, които са основни фактори в този процес. Това става ясно от интервю за списание “Икономика” на управителя на БНБ Димитър Радев.

“Техническата ни готовност трябва да бъде подкрепена с адекватни политически действия”, каза Радев.

Управителят на БНБ припомни, че проектът на Закон за въвеждане на еврото е преминал вече през процедурите на междуведомствено обсъждане и обществени консултации, както и през консултациите с ЕЦБ и ЕК. “От позицията на БНБ всичко, което трябва да бъде включено, вече присъства в проекта. Не виждам причини той да не бъде приет до края на лятото”, посочи още Димитър Радев.

“Когато става въпрос за икономическите и финансовите условия в една страна, при това не само в краткосрочен, но и в дългосрочен план, никой не е по-далновиден от бизнеса. При това става въпрос за прагматизъм, а не за излишен оптимизъм. Гласът на бизнеса е глас на здрав разум. Добре ще бъде политиците да се вслушват повече в него”, категоричен е гуверньорът на БНБ.

“България трудно ще постигне икономическото развитие и стандарт на живот в еврозоната, ако стои извън нея в периферията на ЕС. Досега 20 страни са се присъединили към еврозоната и 7, включително България, са извън нея. Каква е логиката да искаме да сме последни и в този процес?”, запита управителят на Централната ни банка. И допълни: “Убеден съм, че присъединяването към еврозоната ще ускори процесите на конвергенция с всички положителни ефекти за икономиката и стандарта на живот”.

“Еврозоната не е фактор за засилване на инфлационните процеси. Точно обратното, тя е икономическа зона на ниска и стабилна инфлация и разполага с пълния инструментариум за нейното овладяване, при развития с цените, подобни на тези, които наблюдавахме през последните години”, каза още Димитър Радев. И допълни, че действията на ЕЦБ са свидетелство за постигането на тази цел с инструментите на паричната политика.

По думите му успешното завършване на процеса по присъединяването ни към еврозоната е напълно постижимо “при подходяща политическа рамка и при степента на техническа готовност, която имаме”.

Гуверньорът на БНБ посочи, че глобалните и регионалните рискове, включително войната в Украйна и кризата в Близкия изток, създават несигурност, но като цяло “ние очакваме икономическият растеж в страната да остане твърдо на положителна територия през тази и следващата година и това е добра новина”.

Димитър Радев изрази надежда, че след присъединяването ни към еврозоната чуждестванните инвестиции в страната ни да се увеличат. “Очаквам присъединяването към еврозоната да помогне да се реализира огромният потенциал, който страната има по отношение на инвестиционната активност, нещо, на което станахме свидетели в Хърватска, след нейното присъединяване”.

TRUD_VERSION_AMP:1//
Публикувано от Труд news

Този уебсайт използва "бисквитки"