Евродепутат от Румъния вдигна икона срещу Урсула фон дер Лайен: Християните нямаме право на глас тук!

Евродепутатът от Румъния Даяна Шошоака беше изгонена по време на дебатите относно преизбирането на Урсула фон дер Лайен за председател на Европейската Комисия. Тя разгневи Роберта Мецола заради това, че докато Валери Хайер от центристката либерална коалиция Renew на Еманюел Макрон говореше, Шошоака започна да му се подиграва. Излизайки от залата, румънката вдигна икона срещу Фор дер Лайен. 

„Избирателите ми ме помолиха да направя това... да направя нещо, за да спра Урсула фон дер Лайен".

Така Даяна Шошоака обясни действията си. Тя добави, че през 2020 година е имало гражданско неподчинение в Румъния срещу мерките, които правителството е предприело за да спре COVID-19. Евродепутатът използва думата „пландемия“, вместо "пандемия", имайки предвид теория на конспирацията, според която извънредната ситуация в здравеопазването е била умишлено организирана.

"Аз съм партията "SOS Румъния", което е символ на това, че имаме нужда от помощ, защото се разпадаме като нация. Това беше протест на румънците. Те ме помолиха, писаха ми. И не само румънците, получих съобщения от граждани от цяла Европа, които ме помолиха да направя нещо, за да спра Урсула", допълни тя. 

Попитана защо е вдигнала иконата, тя отговори:

"Защото съм християнка. Православна християнка. Имам право да изразя своята религия с иконите. Защо не можем да вярваме в Бог в този Европейски парламент? Защо тя се чувства засегната от икона? Какво се случа тук?", попита Шошоака. "Видях как тук всякакви малцинства имат право да изкажат мнението си. Защо ние християните обаче нямаме права?"

Тя отбеляза, че Владимир Путин не е в Европарламента, но е обвиняван от Европа. "Той не е тук, но обвиняваме него. Защо? Защото е по-лесно да хвърлим вината върху някой, който не е тук, отколкото да приемем, че вината всъщност е наша. По-лесно е да обвиним някой друг", коментира тя.

"Видях страха в очите на другите евродепутати. Защо трябваше да бъда изгонена?", каза още тя. 

TRUD_VERSION_AMP:1//
Публикувано от Труд онлайн

Този уебсайт използва "бисквитки"