Евродепутатката, която вдигна икона срещу Фон дер Лайен, се кандидатира за президент на Румъния

Румънската евродепутатка Диана Шошоака, председателка на партия SOS Румъния, подаде днес кандидатурата си за президентските избори в страната, като подчерта, че за пръв път в историята представител на суверенистите се кандидатира за президент на страната, предаде Аджерпрес, цитирана от БТА.

"За пръв в историята представител на суверенистите и на Велика Румъния се кандидатира за държавен глава на нашата страна. Когато влязох в политиката, обещах, че ако трябва да пожертвам семейството си, ще го направя, за да спася Румъния и румънския народ", заяви Шошоака, която е известна с националистическите си и антисистемни възгледи.

"В момента са изпълнени всички условия да си върнем страната. За пръв път в историята можем да върнем румънците у дома, ние не сме забравили, че половината от Румъния е зад граница", каза още Шошоака.

Шошоака сподели, че тя и децата ѝ са били заплашени със смърт, ако се кандидатира за президент на Румъния. Тя обвини премиера и лидер на Социалдемократическата партия (СДП) Марчел Чолаку и лидера на националистическия Алианс за обединение на румънците (АУР) Джордже Симион, които също са кандидати за поста, че са се опитали да попречат на нейната кандидатура за вота за държавен глава и каза, че ще подаде жалба в прокуратурата.

Шошоака, придружена от двете си деца, беше посрещната на входа на Централното избирателно бюро от стотици поддръжници, които развяваха партийни знамена и скандираха името ѝ.

Тя беше сенатор, преди да бъде изгонена от "Алианс за обединение на румънците" и да стане член на “SOS Румъния”, а по-късно и лидер на националистическата партия.

Шошоака, която е адвокат по професия, стана популярна по време на пандемията от КОВИД-19 с послания във Фейсбук против ограничителните мерки. Тя е известна с връзките си с Русия и е чест гост в руското посолство в Букурещ.

През 2021 г. базираната в Русия телевизия „Спутник“ я определи за „политик на годината в Румъния“. В миналото Шошоака е отправяла призиви за излизане на Румъния от ЕС и критики по адрес на НАТО. Миналата година поиска Украйна да върне на Румъния териториите, анексирани от СССР през 1940 г.

Екипът на novini.bg припомня, на 18 юли тази година по време на пленарното заседание  на ЕП в Страсбург Шошайка стана от банката и предизвика скандал в залата.

TRUD_VERSION_AMP:2//
Публикувано от Труд онлайн

Този уебсайт използва "бисквитки"