Еврокомисията: Румъния и България са напълно подготвени за Шенген

Европейската комисия потвърди днес позицията, че Румъния и България са напълно подготвени за цялостно присъединяване към Шенгенското пространство, съобщава агенция Аджерпрес, като се позовава на говорител на Европейската комисия, предаде БТА. 

Говорителят е отговорил на въпрос как ще се отрази въвеждането на проверки по вътрешните граници в Шенген на процеса на разширяване на пространството за свободно движение чрез пълната интеграция на Румъния и България и със сухопътните им граници.

Позицията на Европейската комисия е ясна и бе представена от председателката Урсула фон дер Лайен в политическите насоки за следващия изпълнителен орган на ЕС: „България и Румъния са доказали своя капацитет в управлението на границите и връщането на мигранти. Те са готови и следва да се възползват изцяло от Шенгенското пространство“, е заявил говорител на Европейската комисия пред Аджерпрес.

Съветът ще трябва да вземе допълнително решение, за да определи датата за отмяна на проверките по вътрешните сухопътни граници между България, Румъния и останалите страни от Шенген. Комисията ще продължи да оказва цялата необходима подкрепа на председателството на Съвета, за да гарантира, че решение за сухопътните граници може да бъде взето през 2024 г., е посочил говорителят на ЕК.

Румъния и България влязоха в Шенгенското пространство с въздушните и морските си граници на 31 март т.г. Причината за частичното присъединяване е ветото, наложено от Австрия - единствената страна членка на ЕС, изразила възражения, водена от опасения за приток на кандидати за убежище.

TRUD_VERSION_AMP:1//
Публикувано от Труд онлайн

Този уебсайт използва "бисквитки"