Европа слага лимит за тока на електроуредите

Пестим електроенергия с нови правила за електроуредите в Европейския съюз

От 2025 година техниката задължително с режим “изключен” и режим “в готовност”

С дезактивиране на функции харчим повече

Нови правила за работата на електроуредите у дома и в офиса ще трябва да доведат до пестене на електроенергия, като кафеварките и тостерите, например, ще трябва да харчат не повече от 0,50 W в режим “изключен” и в режим “в готовност”. Те влизат в сила от май 2025 година с Регламент 2023/826 на Европейската комисия и българското правителство публикува за обществено обсъждане Наредба, която засяга изискванията за екодизайн към продуктите, свързани с енергопотреблението.

Промените са част от общо три Регламента на ЕС за екопроектиране към електрическото и електронното оборудване и се отнасят най-вече за производители и търговци на техника, а крайният ефект за потребителите би трябвало да е пестене на електроенергия, коментираха пред “Труд news” експерти.

Очакванията са през 2027 година консумацията на електроенергия при режимите “изключен” или “в готовност” да спадне до 0,30 W. Новите правила определят консумацията на електроенергия на електроуредите в режим “изключен”, режим “в готовност” и мрежови режими на готовност, проектирани за работа с номинално или по-ниско напрежение от 250 V и в списъка попадат готварски плотове, детски игри, видеокамери, системи за домашно кино и други.

Задължително става наличието на режим “изключен” и режим “в готовност” или друго състояние на електроуреда, при което не се превишават изискваните нива на консумирана мощност в режим “изключен” или режим “в готовност”, когато оборудването е свързано към електрическата мрежа.

Оборудването може да предлага на потребителя възможност да дезактивира функцията за управление на консумацията. В такива случаи обаче потребителите трябва да бъдат предупредени за увеличената консумация на енергия вследствие на това действие. Това предупреждение се включва в ръководствата за експлоатация и трябва да се показва на вградените в оборудването екрани или на свързаните към него, ако има такава възмождост.

Според новите правила, всяко оборудване, свързвано към мрежа, което може да бъде свързано с безжична мрежа, трябва да предлага възможност на потребителя да дезактивира връзките с безжичната мрежа. Това изискване не важи за оборудване, което разчита на една единствена мрежова връзка за предвидената употреба и няма жична мрежова връзка.

Ръководствата за експлоатация за крайните потребители и свободно достъпните уебсайтове на производителите, търговците или упълномощените представители трябва да включват подробна информация за цялото оборудване като консумираната мощност, изразена във ватове, и закръглена до първия знак след десетичната запетая, както и интервала от време, след който оборудването влиза автоматично в режим “в готовност”, режим “изключен” или мрежови режим на готовност, изразен в минути и закръглен до най-близката минута.

Производители и търговци трябва да предоставят информация и за всеки вид мрежов порт колко е интервалът от време, след който функцията за управление на консумацията превключва към мрежови режим на готовност. Трябва да има информация и за сигнала за задействане от разстояние, който е необходим за повторното активиране на уреда.

В ръководствата на електроуредите трябва да са посочени и условията на изпитване за измерванията на консумация на електроенергия, като например при каква температура на околната среда са правени изпитанията.

Допустимите отклонения са около 0,10 W за консумирана мощност в режим “изключен” и режим “в готовност”, а времето, в което уредът трябва да достигне приложимия режим или състояние с ниска консумация на електроенергия не може да е повече от 10 на сто от обявеното в ръководството за използване.

Изисквания за енергийна ефективност от 2025 година 

Повторното активиране да харчи до 0,80 W, а уредите в мрежа - до 8 W

От средата на май 2025 година много електроуредите трябва да имат подробно описани параметри на консумацията на електроенергия в различни режими на работа.

• Консумираната мощност от оборудването в режим “изключен” не трябва да надвишава 0,50 W. През 2027 година консумираната мощност от оборудването в режим “изключен” не трябва да надвишава 0,30 W.

• Консумираната мощност от оборудването във всяко състояние, осигуряващо само функция за повторно активиране или осигуряващо само функция за повторно активиране и индикация за това, че функцията за повторно активиране е задействана, не трябва да надвишава 0,50 W.

• Консумираната мощност от оборудването във всяко състояние, осигуряващо само визуализиране на информация или на състояние или осигуряващо само комбинация от функция за повторно активиране и визуализиране на информация или на състояние, или осигуряващо само функция за повторно активиране и индикация за това, че функцията за повторно активиране е задействана, и визуализиране на информация или на състояние, не трябва да надвишава 0,80 W, с изключение на битовите барабанни сушилни, за които тази стойност е 1,00 W.

• Консумираната мощност от оборудването HiNA (“HiNA” означава висока степен на достъпност по мрежа) или оборудване с функционални възможности HiNA в мрежови режим на готовност не трябва да надвишава 8,00 W. От 2027 година консумираната мощност на оборудването HiNA или оборудване с функционални възможности HiNA в мрежови режим на готовност не трябва да надвишава 7,00 W.

Габриела Руменова, “Ние, потребителите”, пред “Труд news”: Търговци и производители ще дават подробна изчерпателна информация за „изключен“ и „в готовност“

Текстовете в Регламента и по-конкретно, които засягат консумираната мощност от оборудването в режим “изключен” не трябва да надвишава 0,50 W, а в последствие мощността да не надвишава и 0,30 W, предвиждат в бъдеще да се проектират по-екологични уреди, с които да се пести електрическа енергия и вероятно сметките на потребителите ще намалеят, а от друга страна ще има по-малък въглероден отпечатък. Виждаме, че в самите правила има и междинен период, в който консумацията ще намалее още. Търговците са длъжни да предоставят изчерпателна информация на потребителите и всеки уред трябва да има режим “изключен” и режим “готовност”, което е ново изискване. Трябва да добавим условието, че уредите трябва да имат и друго състояние, при което не се превишават изискваните нива на консумирана мощност в режим “изключен” или режим “в готовност”, когато оборудването е свързано към електрическата мрежа. Предвидени са различни хипотези и за уреди, които не са включени постоянно в електрическата мрежа. Новите нормативни изисквания се отнасят за проектирането и производството на електроуреди. Ръководствата за експлоатация за крайните потребители и свободно достъпните уебсайтове на производителите, вносителите или упълномощените представители имат също нови изисквания и трябва да включват подробна информация за цялото оборудване, според случая като консумираната мощност от оборудването в мрежови режим на готовност, ако всички жични мрежови портове са свързани и всички безжични мрежови портове са активирани. В Ръководствата за експлоатация за крайните потребители ще е задължително да има данни за консумираната мощност, изразена във ватове, и закръглена до първия знак след десетичната запетая. Освен това клиентите трябва да знаят и интервала от време, след който оборудването влиза автоматично в режим “в готовност”, режим “изключен” или мрежови режим на готовност, изразен в минути и закръглен до най-близката минута. Друго изискване е уредите да имат указания и за това как да се активират и дезактивират безжичните мрежови портове.
Със сигурност новите правила ще доведат до намаляване на консумацията на електроенергия, защото виждаме, че европейските институции полагат много усилия през последните години за пестене на ресурсите.

Явор Куюмджиев, енергиен експерт, пред “Труд news”: Производителите трябва да инвестират в разработки за намалено потребление на електроенергия

Надявам се, че Регламентът на Европейската комисия няма да има обратно действие, защото това би означавало 500 млн. европейци да си подменят електроуредите у дома, което е нереално. По-скоро от май 2025 година ще има нови правила за търговията на електроуреди, които да се продават на територията на Европейския съюз. Всички уреди, които ползваме, не са изцяло изключени, когато спрем да ги ползваме, а остават да черпят електричество. Например, има телевизори с три режима - активен, при който приемника работи и гледаме телевизия, има Standby режим, в който телевизора работи, но му е изключена картината и при всяко натискане на бутон от дистанционното телевизорът отново се включва. И третият вид режим е изключен. Всеки уред има два или три режима на работа и този Регламент определя колко трябва да бъде потреблението на ток на уредите.

Не би трябвало да има огромно директно влияние върху потребителите, но новите правила ще рефлектират върху производителите на електроуреди, които искат да оперират на територията на Европейския пазар, тъй като уредите ще трябва да отговарят на новите изисквания. Крайната цел е от милионите, дори милиарди електроуреди, които европейците използват ежедневно, да се спести електроенергия. Всички производители ще трябва да инвестират в разработки, които да намалят потреблението на електроенергия в различните режими на работа.

TRUD_VERSION_AMP:2//
Публикувано от Биляна Веселинова

Този уебсайт използва "бисквитки"