Европейска заповед за арест на Цветан Василев (обзор)

Това реши Софийският градски съд

Издирва се по две обвинения за пране пари от фалиралата КТБ

Определението не е окончателно

Софийският градски съд (СГС) разреши на прокуратурата да издаде Европейска заповед за арест за Цветан Василев по две престъпления по чл. 253 НК - за пране на пари, предаде БТА.

Съдът прие, че няма реалност опасност Василев да извърши престъпление, но има възможност да се укрие. Освен това той е обвивен в тежки умишлени престъпления, които се наказват с лишаване от свобода от 5 до 15 г. Определението подлежи на обжалване пред Апелативния съд в София в тридневен срок.

Произнасянето на СГС е в резултат на законодателните изменения, според които издаването на ЕЗА вече не е само работа единствено на прокуратурата, а става след разрешение от съд. Ако решението не се обжалва или бъде потвърдено от по-горната съдебна инстанция, Василев за пореден път ще бъде обявен за издирване на територията на целия ЕС и даден на Интерпол, в включително и на структурата в Белград.

Вече 10-та година шефът на фалиралата КТБ живее в Сърбия, докато у нас задочно срещу него още преди 3 години започна дело, по което са подсъдими още над 15 длъжностни лица, свързани с банката. Материалите за пране на пари са отделени от това основното дело “КТБ” и по тях сега е новото искане за арест и екстрадиция на Василев. От властите в Белград преди години той получи политическо убежище, а местните съдилища отказаха да го екстрадират по искане от българска страна.

През 2022 г. адвокатът му Константин Симеонов съобщи, че комисия в Интерпол е разгледала негова жалба и е констатирала, че издирването на Цветан Василев е по политически причини. По думите на Симеонов тогава в Интерпол са взели решение да изтрият всички данни в системата, свързани с Василев, тъй като случаят вече не отговарял на изискванията на международната полицейска организация. През април 2023 г. обаче стана ясно, че Интерпол издирва отново бившия мажоритарен собственик на фалиралата КТБ.

TRUD_VERSION_AMP:0//
Публикувано от Труд news

Този уебсайт използва "бисквитки"