Разследват за измама бивши управници на Варна

Европрокуратурата с обвинения заради рибарско пристанище

Пристанище “Карантина” глътна над 13 млн. лв., над половината са европейски пари

Подправяни са документи

Европейската прокуратура обвини бившия кмет на Варна Иван Портних, бившия областен управител на Варна Стоян Пасев и двама служители на ИА “Морска администрация” по разследване за измама, свързано с реконструкция на рибарско пристанище.
Проверките са започнали след сигнал на депутата от ППДБ Стела Николова, а случаят е докладван от ОЛАФ. Четиримата са обвинени във фалшифициране на документи и представяне на невярна информация, в резултат на което са получени неправомерно евросредства за проекта. Той глътна 13 млн. лв., като малко над 5,6 млн. лв. бяха осигурени безвъзмездно от Европейския фонд за морско дело и рибарство, а останалите - от националния и местния бюджет.

Пристанище “Карантината” бе построено през 2020 г. Днес то работи, въпреки че първо бе затлачено от наноси, а после мощна буря нанесе щети на съоръженията.

Разследването установило, че според кадастралния план на Варна на това място преди не е имало пристанище, а само скали и пясък. За да се възползва от програмата за ремонт на съществуващи портове, бенефициентът - Община Варна, сглобил няколко понтона и с помощта на служители от “Морска администрация” парцелите се сдобили със статут за трайно ползване “за пристанище”. Министерството на транспорта било заблудено и дало удостоверение за експлоатация на порта, съобщават от европрокуратурата.

TRUD_VERSION_AMP:3//
Публикувано от Труд news

Този уебсайт използва "бисквитки"